"Якщо це судак, де він його виловлений, в якому водоймі, коли, ким і який шлях подальший походження. На той чи інший ринок або в ресторан", - каже голова Державного агентства рибного господарства України Віктор Дроник.

Цього року інспектори виявили більше 16 тисяч порушень. На ринках часто продають рибу мало не з землі. І документів жодних. Хоча мали б бути свідоцтво та накладна.

Гурмани на таке не зважають і за "незаконною" рибою шикується черга киян. Чимало постійних покупців.

"Через день тут рибу купуємо. Найдешевша риба. Хороша і по якості. Аж солодка. І болотом не смердить", - каже киянка Людмила.

В рибгоспі підтверджують, браконьєрська риба може бути свіжою і якісною. Непокоїть інше, неконтрольований вилов масово винищує біоресурси. Нині в Україну більшість риби везуть з-за кордону, своєї просто не вистачає.

Інспектори сподіваються, що сертифікат якості притлумить браконьєрську зухвалість. Наступного ж року зариблять водойми тридцятьма мільйонами мальків риби.