За крок до фатальних наслідків

Незнайомі між собою люди всі як один твердять - напередодні їли курятину, придбану у супермаркеті "Арсен" на проспекті Чорновола, що у Львові.

"Були на передній вітрині на передньому плані гарно виставлені, дуже гарно обжарені, такі яскраві оті бедровочки гриль. Всі питають – відповідають: свіжі, свіжі, свіжі, все суперово", - розповіла потерпіла Наталя.

Та кури були не першої свіжості. Стан Наталі порівняно зі всіма отруєними був найгіршим. Непритомну жінку завезли прямо до реанімації.

"Мене дуже сильно скрутив живіт, мене так скрутив, що я згорнулась калачиком і не встигла добігти до туалету. У мене страшні болі почались в животі, в мене страшні проноси, я до ранку не вилазила з туалету, в мене крутилась, голова, нудило", - додала жінка.

За два дні мук жінка схудла на сім кілограмів. Лікарі впевнені, якби її вчасно не госпіталізували, могла б і не вижити. Схожі отруєння - лише через зіпсовані продукти.

Різко наступає зниження тиску, розвивається серцео-судинна недостатність, відповідно до того - ниркова недостатність, і хворого вивести з такого стану є досить проблематично. В харчові продукти можуть попасти інфекціогенти, такі як сальмонела, дизентерія, кишкова паличка, - пояснює завідувач відділення інтенсивної терапії Львівської обласної клінічної лікарні Віктор Токарев.

Масовим отруєнням львів’ян зацікавились правоохоронці. Відкрили кримінальне провадження за порушення санітарних вимог.

"Ми ініціювали перевірку, внутрішнє рослідування. І за результатами цієї перевірки буде знати, що послужило такій ситуації. Ці факти можуть в нас підтвердитись чи ні. Відібрані проби і через три дні будуть результати оцих пробних відборів, які здали на лабораторні дослідження в обласну санстранцію", - повідомив керівник супермаркету Андрій Маік.

Супермаркет "Арсен" визнав свою провину, та перестали продавати курятину лише через тиждень, коли кількість потерпілих сягнула 20 людей.

Найгучніші отруєння в Україні

Ми ж склали рейтинг найгучніших масових отруєнь в Україні.

Отже, на четвертому місці - фуршет від Колеснікова. Тоді у 2012 році із отруєнням госпіталізували 19 журналістів. Дев'ятьом поставили діагноз сальмонельоз.

На третьому - гучне отруєння гравців збірної України з футболу за 2 дні до старту Євро-2012.

На другому - 15 військовослужбовців із президентського полку. Чим саме 4 роки тому отруїлись хлопці - і досі невідомо.

І на першому місці - отруєння дітей у Джанкої. Тоді майже 200 малюків захворіли на дизентерію через неякісний кефір.

Про приготування курей-гриль - від першоджерела

Нам вдалось дізнатись, як насправді в українських супермаркетах готують курей-гриль від першоджерела. Цей чоловік працює в одному з супермаркетів. Як доказ - показує трудову книжку.

Чоловік підписував договір про нерозголошення того, що твориться в стінах супермаркету, а особливо на кухні. Колись протермінований товар повертали виробнику, зараз - продають усе, навіть зіпсоване й позеленіле.

Через таке безвідходне виробницво кожен супермаркет має виторг на 13-15 тисяч більше від запланованої суми. Щодня до магазину замовляють по 2 тонни курячого мяса.

Курятину до львівських супермаркетів привозять із Жовкви. Ця птахофабрика співпрацює майже з усіма супермаркетами.

На супермаркети ми здійснюємо поставки щоденно згідно із замовленням, замовлення може коливатися від 500 кг до 1,5 тонни на кожен магазин, - говорить голова фермерського господарства "Варіо Курчата" Орест Борис.

Тобто супермаркет закуповує більше 30 тонн курячих тушок на місяць. І це лише дані із однієї птахофабрики. А от цифра, яка дійсно вражає - це кількість зіпсутого продукту, який привозять на утилізацію.

Минулого тижня з "Аресену" до нас приїхало майже 780 кілограм. Було різного роду: і тушки, і чвертки, і реберця, і крила, - розповів директор утилізаційного заводу Михайло Клин.

Львівський спалах кишкової інфекції - уже не перший випадок масового отруєння курми з супермаркета. Цьогоріч у липні 38 киян отруїлися грилем, а у 2011 році - 46.

Прилавки прогинаються від несвіжої продукції?

6443 гривень - таку фінансову санкцію на супермаркет "Арсен" наклала СЕС. Санепідемстанція ще й подала заяву до адмінсуду, аби закрити кулінарний відділ торгового центру. У холодильниках було 30 кілограмів протерміноваго м’яса. У сировині, готовій продукції та у працівника м’ясного відділу знайшли інфекцію сальмонели.

Та хто відповість ще за інші жахіття у супермаркетах? Нам розповіли, що на прилавках майже вся продукція несвіжа. Про зіпсовані продукти та несвіжі салати знають навіть у санепідемстанції.

Принісши салат, той самий лоток не прибирають і не миють його, а відшкребли, в кращому випадку на бік, і досипають до того ж самого салату і він йде в реалізацію. Добре, якщо він реалізується, але він певний час простояв і певне бактеріальне обсіяння вже поступило. Таким чином забруднюють всю масу продукту, - коментує головний лікар львівської обласної СЕС Роман Павлів.

Згідно зі статистикою МОЗ, діти ставали жертвами отруєнь майже в півтора рази частіше, ніж дорослі.

Зіпсовані напівфабрикати маскують і легко продають людям. Та чи можливо торгувати протермінованою, але запакованою продукцією? Виявилось, що так.

Окрім того, майже протермінована продукція висувається на перший план, а свіжіша кладеться дальше на прилавках чи холодильнах. Факт фальсифікації із датами нам підтвердили ще й в інспеції із захисту прав споживачів. Кажуть, вводити покупця в оману - звична річ.

Як можна покарати винуватців отруєння українців - дізнайтесь у сьогоднішньому випуску "Крупним планом".