Професор психології Кассельського університету Гаральд Ойлер вважає, що речі, які багатьма сприймаються як неприємні, насправді є позитивним явищем.

"Почуття огиди насправді є інтуїтивною мікробіологією, даною нам від природи. Саме відраза запробігає тому, щоб ми вживали якісь небезпечні речі", - заявив дослідник.

Він додав, що у всьому світі цей принцип діє однаково. Повсюди відчуття відрази та огиди викликають трупи, відкриті рани, такі продукти тіла, як сеча, фекалії чи гній, зіпсовані продукти харчування та певні тварини - пацюки, павуки чи мухи.

В усіх світових культурах почуття відрази виражається однаковим для всіх виразом обличчя: зморщений ніс, підтягнута до нього верхня губа та опущені кутики губ.

Крім того, вчені дійшли кількох висновків з цього приводу. Перший - "закон контакту": все, що контактує з тим, що викликає відчуття гидоти, теж є огидним. Ніхто не питиме молоко зі склянки, в якій плаває дохла муха.

Другий закон - "закон схожості": усе, що схоже на мерзенний об'єкт, для нас автоматично набуває таких же огидних рис. Ніхто не їстиме суп з судна, навіть якщо воно новісіньке.

"Це все - питання асоціацій", - зазначив професор Ойлер.

До слова, у пораднику з гарних манер, який опублікував видавничий дім Debrett`s, фахівці з етикету написали, що їсти за столом руками можна, лише не облизуючи при цьому пальці.