Різні народи володіли своїми ексклюзивними рецептами пивоваріння: виготовляли багатьма улюблений напій здебільшого з ячмінного чи пшеничного солоду, але не гребували й іншими злаками.
Стародавні броварі не боялися експериментувати: додавали до пива мед, перець, шафран, аніс та інші прянощі. Древні шумери (IV–III тис. до н. е.) ще за кілька тисячоліть до нашої ери уміли варити пиво 15 сортів. Цікаво, що всім відомий нині хміль лише згодом став невід’ємним інгредієнтом пива.
Пивні експерименти не припиняються й досі. Так, французький бровар Мішель Дебус вирішив додати і без того популярному напою трохи барв: розробив особливу рецептуру зеленого та червоного сортів.
А баварські молочники навчилися варити пиво з молока. Їхній продукт, виготовлений без солоду та хмелю, за смаком нічим не відрізняється від звичайного пива.
Не відставати від світових виробників намагаються й вітчизняні пивовари. "Калуський бровар", одна з найстаріших пивоварень в Україні, пропонує гурманам свої ексклюзивні сорти — з цікавим солодовим смаком і великою густиною при відносно низькому "градусі".
Читайте також: Хто привіз до України пиво