У Київській Русі пиво готували з ячменю або проса, додаючи хміль та солод. Варили його, здебільшого, цілими громадами, оскільки процес був трудомістким. Таким чином, пивоваріння вже тоді об’єднувало людей. Тоді, очевидно, народилася й народна мудрість: "зварити з кимось пива", тобто "порозумітися".
Для русичів пиво було, мабуть, другим улюбленим алкогольним напоєм після меду. Його подавали до бенкетних столів, прирівнюючи до ритуального напою. Основний раціон тогочасного "пролу" складався з хліба, цибулі й пива. На Русі пивом і солодом платили данину, розраховувалися за виконану роботу.
Французький дослідник Боплан у 1650 писав, що козаки під час своїх зимових походів зігрівалися гарячим пивом. Щоправда, не зловживаючи: за порушення дисципліни карали жорстоко, навіть смертю. Пиво пили на Русі, полюбляли його на Січі, продовжували варити під імперським гнітом, п’ють пиво й досі, насолоджуючись його неповторним хмільним ароматом.
Читайте також: Пивні рекорди: скільки коштувала найдорожча банка пива