Засніжені вершини Кавказу, гірськолижні курорти, неспішні прогулянки древніми містами – усе це дозволить зануритися у справжню зимову казку. А ще це чудовий варіант відзначити зимові свята по-особливому.

Одне з улюблених свят у Грузії – Новий рік

Новий рік або Ахалі Целі грузинською – одне із найулюбленіших свят жителів Грузії. Його святкують гучно і пишно, а гостям у цей день особливо раді. Грузинський Новий рік має особливий колорит та неповторні національні традиції. Невід'ємний атрибут свята – чичилакі – своєрідний аналог новорічної ялинки. Цей традиційний символ виготовляють із гілки горіхового дерева. А подарунки дітям приносить Товліс Бабуа – це далекий родич радянського Діда Мороза, який носить білу бурку та сванську шапку, як справжній грузин.

Найважливіший елемент – це святковий стіл. Грузинські застілля завжди дуже багаті, але у новорічну ніч столи просто прогинаються від наїдків. Грузини переконані: чим більше страв, тим кращим буде рік. На стіл завжди подають хачапурі, сациві, лобіо, домашні сири і зелень. Обов'язкова новорічна страва – велике і соковите смажене порося, яке символізує багатство у прийдешньому році.

Особливі новорічні традиції різних регіонів

Кожен регіон Грузії має свої оригінальні традиції застілля. Наприклад, у Кахетії – батьківщині благородних вин і коньяків – подають особливий хліб із родзинками. Кожен має обов'язково скуштувати шматочок цієї новорічної страви.

Святкової атмосфери додають традиційні грузинські напої – вишуканий коньяк, вино та чача. Будь-якому келиху напою передують глибокі тости, які проголошує тамада. За столом також обов'язково співають "Мравалжаміер" – урочистий гімн багатоліття та життя.

Після Нового року грузини з нетерпінням очікують на одне із найважливіших релігійних свят – Різдво, або Шоба. Здавна на Святвечір у кожній грузинській оселі на вікні запалюють свічку. Її вогонь символізує біблійну провідну зірку. У цей час усі грузинські міста і села перетворюються на безкрає море маленьких вогнів.

Різдво – особливе свято, коли вся родина збирається за столом. Традиційне різдвяне меню відрізняється у залежності від регіону. Зокрема, у Західній Грузії на столі мають бути солодощі із меду, горіхів та сухофруктів. А у Кахетії готують холодець зі свинини та солодкі пироги када.

Але, звісно, головне у святкуванні – не їжа, а атмосфера веселощів, тепла, добра і любові. Відкривайте для себе зимову Грузію та святкуйте Новий рік і Різдво із незабутнім грузинським колоритом!