Як пише 24 Канал з посиланням на Real Simple, їстівні квіти додають барв, аромату й текстури до різних страв: від салатів і напоїв до тортів і супів. Що ж це за рослини, розповідаємо далі.
Також цікаво 6 бордюрних рослин, які додадуть вашому саду структури та кольору
Настурції
Настурція – фаворит серед їстівних квітів. Її яскраві червоні, помаранчеві й жовті квіти легко виростити з насіння, а рослина швидко росте навіть у контейнерах. У їжу придатні як квіти, так і листя – обидва мають виразний, перцевий смак, схожий на руколу. Ідеальний варіант для салатів.
Братки
Братки полюбляють прохолодну погоду і вражають різноманіттям кольорів – від фіолетового до жовтого. Вони мають м’який, злегка солодкий смак, тому чудово підходять для десертів та літніх салатів. Їх можна вирощувати навіть у приміщенні за умови яскравого, непрямого світла і регулярного поливу.
Квіти можуть бути оригінальним доповненням до їжі / Фото Freepik
Календула
Ці квіти часто плутають із чорнобривцями, проте календула має свої відмінності. Пелюстки насичених жовто-помаранчевих відтінків мають терпкий, пряний смак і добре поєднуються з гарячими стравами, наприклад супами або ризотто. Календула відома і своїми лікувальними властивостями, що додає їй додаткової цінності.
Цибуля-шніт
Цибуля-шніт – популярна трава, але мало хто знає, що її фіолетові квіти також їстівні. Вони мають ніжний цибулевий присмак і чудово підходять для прикрашання яєчних страв, вершкових соусів або масла.
Чорнобривці
Звичні для українських садів, чорнобривці мають не тільки декоративну, а й кулінарну цінність. Їхні пелюстки мають цитрусовий присмак і використовуються для ароматизації чаю, приготування рису або як барвиста прикраса для страв. Вони також допомагають відлякувати шкідників і добре ростуть на сонці.
До речі, вирощування рослин може не тільки урізноманітнити раціон, а й стати ключем до довшого та щасливішого життя.