У місцевих ресторанах щовечора збираються компанії друзів та колег. Зазвичай, ці міні-вечірки закінчуються на світанку.
Дух свята витає буквально всюди - у магазинах, на ярмарках, в офісах та клубах. Головні алеї міст спалахують тисячами різнобарвних вогників, а приватні будинки прикрашають найрізноманітнішими гірляндами.
Найбільший ажіотаж на продуктових ринках. Іспанські господині роблять усе, аби здивувати своїх близьких смачними наїдками. Вже багато років поспіль на різдвяному столі Іспанії головною стравою є індик з грибами. Чимало вишуканих наїдків готують і з морепродуктів. А ще гостей обов'язково пригощають солодким - марципанами, халвою та анісовими льодяниками. Адже вважається, що саме солодощі приносять в оселі благополуччя та достаток.
Що ж до напоїв, то у кожному куточку Іспанії на Різдво обов’язково готують “каву”. Проте тут йдеться не про напій, без якого ми не уявляємо свого ранку. “Кавою” іспанці називають шампанське власного виробництва. Його виготовляють в Каталонії за особливою технологією.
Справжньою родзинкою свята є різдвяна лотерея El Gordo, в якій беруть участь майже всі іспанці. А все тому, що грошову винагороду у ній отримують навіть ті учасники, хто вгадав лише одну цифру. До речі, ця лотерея є однією з найстаріших у світі і цього року відзначає свій 200-й ювілей.
Не менш важливим етапом святкуванням є "оґерас" - так зване свято вогню. Напередодні Різдва іспанці розпалюють численні багаття і стрибають через них. Ця подія символізує прихід зими та очищення від усього поганого та старого.
Справжнім апофеозом свята є так звана “меса півня”, яку обов’язково відвідують усі віруючі іспанці. Таку назву літургія отримала завдяки давній легенді. Вважається, що саме півень першим побачив народження Ісуса і сповістив про цю подію усьому світу.