Найчастіше з гарбузом асоціюють саме осінь. Але дарма: він – актуальний у будь-яку пору року. Адже гарбузи зберігаються довго, а тому ласувати ними можна навіть взимку. Редакція 24 Каналу розповідає, які гарбузові страви – must have приготувати цієї зими.
Зверніть увагу Мінімум часу та продуктів і нормальний соус: рецепти ідеального перекусу
Як гарбуз став кулінарним фаворитом світу
Перший гарбуз людство виростило тисячі років тому. З того часу він добряче помандрував світом й увійшов до національних кухонь багатьох країн. Цікаво, що до Європи зернятка гарбуза привіз легендарний Христофор Колумб.
Наразі гарбуз – фактично універсальний у кулінарії. Його можна варити, смажити, запікати, випікати, використовувати як основу для соусів, сиропів та джемів.
Гарбузові страви подають як у найвідоміших ресторанах світу, так і в маленьких затишних кафе та кав'ярнях. Зокрема, одні з найпопулярніших страв: крем-суп, закуски, салати, хліб, лате, тістечка, мармелад, чай – список можна продовжувати до нескінченності.
Гурмани жартують: дай людині гарбуз, і вона зможе все життя готувати з нього страви й жодного разу не повторитися.
Гарбуз – універсальний продукт / Фото Shutterstock
З чим найкраще поєднувати гарбуз?
Різноманіття рецептів дозволяє кожному гурману знайти ідеальну для себе страву. Проте одне залишається незмінним: щоб максимально розкрити смак гарбуза, його варто готувати з нормальними соусами.
5 страв із гарбуза, які варто спробувати
Салат із гарбузом
Салат – ідеальний варіант для святкового столу / Фото ТМ Руна
Інгредієнти на 2 порції:
– 200 грамів гарбуза;
– 50 грамів сиру фета;
– 3 слайси бекону;
– 2 столові ложки оливкової олії;
– 2 чайні ложки соусу Гострий ТМ Руна;
– зелень (рукола чи листя салату до смаку).
Як приготувати:
- Нарізати гарбуз кубиками або трикутниками, трішки посолити. Запекти його зі спеціями (15 хвилин при температурі 180 градусів).
- Обсмажити слайси бекону (без додавання олії), аж доки вони не стануть хрумкими.
- Викласти на тарілку зелень (руколу чи листя салату), шматочки фети та гарбуза, бекон. Заправити салат оливковою олією та соусом Гострий ТМ Руна.
Ідеальний салат для сімейного обіду або вечірніх посиденьок з друзями – готовий.
Крем-суп із гарбуза
Крем-суп – чудовий варіант, коли хочеться смачно зігрітися / Фото ТМ Руна
Інгредієнти на 4 порції:
– 700 мілілітрів води або готового бульйону;
– 500 грамів гарбуза;
– 150 мілілітрів вершків 33%;
– 4 картоплини;
– 4 слайси бекону;
– 1 середня морква;
– 1 цибуля ріпчаста;
– 2 зубчики часнику;
– 1 – 2 столові ложки соусу Карі ТМ Руна;
– 2 столові ложки пармезану;
– 1 столова ложка оливкової олії;
– сіль та перець до смаку.
Як приготувати:
- Нарізати овочі невеликими кубиками, моркву – натерти на тертці.
- Розігріти сковороду, змащену оливковою олією, підсмажити цибулю до золотистості. Додати туди гарбуз, моркву, 2 зубчики часнику. Тушкувати упродовж 10 – 15 хвилин, перемішуючи.
- Овочі перекласти в каструлю та залити їх водою або заздалегідь приготовленим бульйоном. Додати картоплю та варити до її готовності.
- Присмачити суп спеціями, додати вершки та соус Карі ТМ Руна. Збити все блендером, після чого відправити ще раз на вогонь до кипіння. Основа крем-супу – готова.
- Обсмажити слайси бекону й викласти їх на порції страви.
- Посипати крем-суп тертим пармезаном. Подавати страву варто гарячою, прикрасивши її гарбузовими зернятами.
Гарячий гарбузовий крем-суп – найсмачніший спосіб зігрітися в холодну погоду. Крім того, він дуже поживний: відчуття ситості зберігатиметься упродовж кількох годин.
Гарбуз фрі
Гарбуз фрі чудово смакуватиме під улюблений фільм / Фото ТМ Руна
Інгредієнти на 2 порції:
– 300 грамів гарбуза;
– 150 грамів соусу Кисло-солодкий ТМ Руна;
– 1 столова ложка олії;
– пармезан (до смаку);
– спеції (до смаку).
Як приготувати;
- Гарбуз порізати на смужки, розміром 1х1 сантиметр. Посипати їх спеціями й викласти на змащену олією жаротривку форму.
- Випікати гарбуз у духовці при 180 градусах упродовж 20 хвилин.
- Готові шматочки посипати пармезаном. Подавати гарбуз фрі із соусом Кисло-солодкий ТМ Руна.
Це ідеальна закуска під улюблений різдвяний фільм, телешоу або футбольний матч. Хрумтіти таким гарбузом фрі – смачно й корисно. Чудова альтернатива чипсам або іншим снекам.
Запечені гарбузики з м'ясною начинкою
Гарбузики – ідеальний варіант для гурманів / Фото Shutterstock
Інгредієнти на 2 порції:
– 2 гарбузи сорту Хокайдо або 1 більший;
– 400 грамів яловичини (ошийка);
– 150 грамів томатного соку;
– 100 грамів соусу Кисло-солодкий ТМ Руна
– 100 грамів грибів;
– 50 грамів твердого сиру або моцарели;
– 1 цибуля;
– 1 середня морква;
– 2 зубчики часнику;
– половина болгарського перцю;
– 2 картоплини;
– сіль, перець, лавровий лист (до смаку).
Як приготувати:
- Відбити яловичину та нарізати шматочками. Обсмажити її на сковороді, поступово додаючи овочі та соус Кисло-солодкий ТМ Руна.
- Додати сіль та спеції до смаку. Тушкувати під кришкою упродовж 30 – 40 хвилин.
- Підготувати гарбузики. Перший етап – відрізати "кришечки" та забрати серединки. Додати туди тушковану яловичину та овочі й запікати під кришкою упродовж години при 200 градусах.
- Прикрасити страву тертим сиром.
Запечені гарбузики з м'ясним рагу стануть справжньою окрасою святкового столу. Гості точно попросять цей рецепт.
Гарбузове пюре
Гарбузове пюре з соусом Манго – ідеальний гарнір / Фото Shutterstock
Інгредієнти на 2 порції:
– 2 невеликі гарбузи;
– 1 столова ложка соусу Манго spicy ТМ Руна;
– сіль та перець (до смаку).
Як приготувати:
- Розрізати гарбузи й очистити від насіння.
- Викласти половинки гарбуза на деко й запікати їх у духовці при температурі 200 градусів упродовж 45 хвилин.
- Блендерувати гарбузову м'якоть. Посолити її, додати перець до смаку та соус Манго spicy ТМ Руна.
Це ідеальний гарнір до білої риби або червоного м'яса. Обов'язково варто спробувати, коли втомилися від картопляного пюре, гречки, рису, булгуру або нуту.
Зберігайте рецепти, вибирайте свою ідеальну страву з гарбузом та поїжте нормально!