Для того, щоб туристи відчули домашній затишок у деяких готелях вперше готують традиційний стіл на Святий Вечір – з 12 стравами.
Цікаво! Традиції та звичаї на Різдво в Україні: колядники, вертеп і ворожіння
Традиційно, на Новий рік здебільшого їдуть іноземці. Здебільшого поляки, литовці, німці, білоруси та турки. А от на Різдво – їдуть гості з різних куточків України.
Різдвяний ярмарок у Львові
Те, що українців тягне до Львова на Різдво, а іноземців на Новий рік – нічого дивного не має, кажуть чиновники.
Відсотків 60-70% на Новий рік з тих, хто приїжджає, це є іноземці, вони переважають. Натомість українці більше приїжджають на Різдво. Це природно, тому що Львів позиціонує себе як місто українських традицій. А Новий рік – це більше для іноземців є така атракція поїхати і подивитися,
– пояснив заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.
Відтак, у Львові намагаються задовольнити потреби різних туристів. Зокрема, цьогоріч турагенства вперше готують нову послугу – Святвечір у готелі. Шеф-кухарі приготують усі 12 традиційних пісних страв.
Туристам обіцяють святковий стіл на Святий вечір
Буде три види вареників, борщ, оселедець, пампухи з маком, кутя, різноманітні мариновані овочі та гриби мариновані,
– розповів шеф-кухар львівського готелю Дмитро Пирогов.
А перед Святою вечерею із колядами та у народних строях винесуть різдвяний Дідух із Ратуші. 7 та 8 січня на народні забави традиційно запрошує фестиваль "Різдво у Гаю". Поміж стародавніх хат ходитимуть ватаги колядників та вертеп.
Той, хто не знає колядок – навчать, адже будуть найрізноманітніші майстер-класи.
А 8 січня містом ходитимуть звіздарі. Вони з'їдуться з різних регіонів України: колядуватимуть і водитимуть вертепи просто неба. І кожен охочий зможе до них приєднатися.