Львівський пампух став найбільшим в Україні. І навіть попри те, що рекорд офіційно не зареєстрували, а маленьких пампухів планували використати на 3 тисячі більше, організатори свята цілком задоволені - дійство вдалося.
“Рекорд такий він - народний. Його зафіксували всі, хто був тут, всі хто подивляться на цю процедуру по телебаченні і, я думаю, що наступного року, коли буде 5 років святу пампуха, ми поб’ємо і світовий рекорд, який зараз становить 75 тисяч пампухів і 3,5 тонни ваги. Він встановлений в Австралії кілька років тому. Я думаю, наступного року ми його поб’ємо”, - каже організатор Свята Пампуха Андрій Сидор.
Години клопіткої праці - хвилини задоволення для гостей свята. Тисячі пампухів швидко розійшлися поміж усіма присутніми. Смакували і одразу ж розповідали яким має бути різдвяний смаколик.
“Він має бути з начинкою, має бути товстенький”, - кажуть Богдан і Назар (Україна, Львів).
“Мають бути традиційні, різдвяні, пухкі такі, смачні, всередині має бути або мак, або повидло”, - вважає Стефанія (Україна, Львів).
Те, що у солодощах головне не начинка, переконує пані Пампухова. Каже, рецепт у господинь здебільшого традиційний - дріжджове тісто, масло та молоко. Втім смак пампушок, головно, залежить від того, які емоції вкладати у ці невеличкі булочки, які давно стали доброю різдвяною традицією.
“У Львові пампушки - більше, ніж просто страва. Це є різдвяний символ. Із гастрономічних символів він дорівнює куті на святковому столі. І сьогодні дуже гарно одна господиня сказала, що Різдво без десерту пампушкового - це не зовсім Різдво”, - сказала пані Пампухова (Україна, Львів).
Різдвяні свята у Львові вже не уявляють і без Свята Пампуха. Наступного року львів’яни чекатимуть його вп’яте, аби традиційно похизуватися майстерністю власної випічки та почастувати пампушками усіх гостей міста.