За допомогою карамелі, шоколаду та цукрової маси майстриня перетворює кулінарний шедевр на ікебану. Єдина відмінність в тому, що такі квіти апетитно пахнуть. Марія зізнається - прийти до солодко-квіткового ремесла наважилася не одразу. Спершу - був професійний спорт - дзюдо. Лише після того, як зрозуміла, що має велике бажання створювати кулінарні шедеври - спорт відійшов на другий план.

"Виїхали ми закордон, туди я їхала працювати як тренер. Але так вийшло, що в Ісландії, припустимо, кондитер - це як вища освіта. Ось вийшло так, що я спробувала працювати кондитером, узяли мене спочатку в маленьку компанію, потім я поїхала, випадково поїхала вчитися до Москви, потрапила в Академію ексклюзив, там побачила арт-роботи і я сказав: поки я це не засвою, я не заспокоюся", - каже кондитер Марія Шрамко.

Марія нині працює в Ісландії - за 12 років вона встигла перейти до ексклюзивних замовлень, проводить майстер-класи та готує спеціальну книгу, в якій хоче поділитися знаннями, які встигла отримати за цей час. Про зміну професії ніяк не шкодує - а вдячна спорту, що додав їй впевненості та наполегливості. Решта успіху - каже - це постійне бажання створювати щось нове.

"Весь час експерементувати, для того, щоб добитися доброго результату і щоб на це погода не впливала", - каже кондитер Марія Шрамко.

Успіхом Марії захоплюються в сусідніх країнах - торік у Росії вона здобула перемогу на міжнародному конкурсі з кулінарії. Наступного року сподівається на фурор Німеччині, де збирається здивувати журі новим шедевром.