На одному зі столичних ринків можливою забороною торгувати м'ясом і молочкою стурбовані не на жарт. продавці кажуть, люди купують український делікатес сало лише на базарах, бо довіряють натуральному.
Продавці не вірять, що невдовзі можуть втратити роботу. Кажуть, якщо заборона набере чинності – будуть змушені продавати м'ясо з-під поли. От тоді виникне справжня небезпека купити неякісний товар. Адже тоді продукцію ніхто не перевірятиме. Натомість, зараз товар контролюють ветеринарні інспектори.
Вони дивляться внутрішні органи, печінку перевіряють там. Все. ставлять печатку. Аналізи беруть обов'язково. Якщо не так, то нам забороняють, ріжуть м'ясо, щоб не продавали,
— розповідає продавець.
Ще більше занепокоєні покупці. Пан Іван співчуває невтішним перспективам селян. Адже більшість із них б'є худобу у своїх господарствах.
Експерти кажуть, вимогу СОТ, яка мала набути чинності ще три роки тому, вже двічі переносили. Не збудовані державним коштом бійні. Та й українські селяни не можуть перейти на євро-стандарт: і доїти худобу апаратами, а не руками. Хоча діяти владі треба було по-іншому.
Дати законодавчі умови, як наприклад, у Європі чи в США – що це є сімейні фермерські господарства. Потім треба другий крок –інфраструктуру аграрного ринку: вони повинні бути об'єднані в сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, агроторгові доми і іншу інфраструктуру, яка дасть можливість виробляти, продавати, виходити на ринки, гарантувати якість і безпеку,
— радять фахівці.
Почувши голос народу, депутати вирішили не позбавляти українців домашнього м'яса та молока. У Раду подали законопроекти про відтермінування європейських вимог на два роки. Обіцяють ухвалити вже до нового року.