Різдвяна Франція - це одне велике торжество з яскраво прикрашеними вулицями, численними ярмарками та виставами лялькарів про народження Ісуса Христа.
До речі, ставити вертепи - це одна з французьких традицій. Різдвяні ясла встановлюють як у церквах, так і в приватних будинках. І дуже часто сусіди влаштовують справжні змагання, чия ж різдвяна сценка краще передасть суть народження Божого Сина.
У переддень Різдва вулиці французьких міст починають порожніти. Адже сім’ї збираються на традиційну Різдвяну вечерю - Ревейон (réveillon). Вона переважно складається із індички, смаженої риби, гусячої печінки, морепродуктів.
А ще французи готують торт у вигляді поліна. Ця традиція тягнеться із середньовіччя. Щоправда, тоді у піч клали якомога товстіше поліно, аби воно горіло якнайдовше. Це мало принести успіх та багатий урожай господарям наступного року.
Опівночі, дотримуючись традиції, усі ідуть на святкову службу. Головну різдвяну месу, звичайно ж, служать в Notre Dame de Paris.
Вночі на Єлисейських полях відбуваються масові гуляння. Там від безлічі різнокольорових лампочок, розвішаних на деревах, стає світло, неначе вдень.
Невід’ємний герой різдвяних святкувань Пер Ноель, або ж Дід Мороз. Він прийшов до Франції разом з американськими військами під час Другої світової війни.
Напередодні свята діти виставляють своє взуття перед камінами, сподіваючись на подарунки, а поруч з ним моркву та цукор для віслюка доброго чарівника. І щосвятвечора Пер Ноель, аби не розчарувати дітлахів, пакує подарунки і розпочинає мандрівку країною зі своєї резиденції у столицю французького Різдва – Страсбург.