На вигляд – це звичайне сало. Втім, насправді воно штучне.
Читайте також: Правда чи міф: що ти знаєш про вегетаріанство
У ньому можна змінювати жирність та колір. Єдине, що потребує вдосконалення – це смак. Учені прагнуть досягти максимальної схожості з оригіналом.
Штучне сало
"За смаком воно трошки солонувате, жирнувате. Як такого смаку сала немає, просто воно за твердістю, щільністю імітує сало. Тому можна просто додати часничку, ще чогось і зробити закуску, але вона буде менш калорійною", – пояснив доцент Сумського аграрного університету Дмитро Бидюк.
Низька калорійність – це одна з найбільших переваг цього продукту. А якщо додавати лише рослинні масла, таке сало зможуть їсти навіть вегетаріанці.
Для тих людей, які дотримуються дієти або яким не можна звичайне сало, це буде дуже гарна альтернатива,
– вважає майстриня виробничого навчання Сумського аграрного університету Ольга Середа.
Утім, попри всі переваги, до нового винаходу сумських науковців продавці та покупці наразі ставляться скептично.
Натуральне сало на ринку у Сумах коштує близько сотні гривень. Собівартість штучного – удвічі менша, близько 40 гривень. Утім, продавці переконані, на їхню продукцію попит буде завжди, бо, кажуть, замінити смак справжнього українського сала неможливо.