Чому мед так довго зберігається
Сьогодні у світі є понад 300 видів меду і більш як 20 тисяч видів медоносних бджіл. Термін зберігання цього продукту криється у речовинах, з яких він складається.
Читайте також Один інгредієнт змінить все: готуємо просту шарлотку на кефірі
Річ у тому, що хімічні речовини, які утворюються при виробництві меду бджолами, є практично непридатними для мікробів, які псують їжу. Окрім того, завдяки високому вмісту цукру мед є гігроскопічним, тобто поглинати воду з навколишніх мікробних клітин, але в його складі води мало, що сприяє його довгому зберіганню.
Як довго може зберігатися мед
Якщо натуральний мед зберігається в герметичній тарі та в темному місці, то може зберігатися вічно. Однак пастеризований мед має термін придатності у кілька років. Це те, що деякі протимікробні сполуки та ферменти у ньому відсутні, що впливає на термін зберігання.