Останні врожаї овочів та фруктів дають можливість зробити смачні закрутки, які будуть тішити своїм смаком у холодні місяці, повідомляє Смачно 24. Закрутки на зиму допомагають урізноманітнити раціон та зберегти улюблені продукти на зиму.
Цікаво Як правильно варити гречку: чи варто заливати її гарячою водою – не всі роблять це правильно
Квашена капуста
- Час: 1 година
- Порцій: 4
Інгредієнти:
– 10 кілограмів тонко нашаткованої білокачанної капусти;
– 1 кілограм моркви;
– 1 склянка кам'яної солі (для консервації).
Приготування:
- Моркву почистіть і натріть на крупній тертці, додайте до капусти. Помістіть овочі у велику миску, додайте сіль і за бажанням 2 чайні ложки кмину і 2 – 3 яблука (очищені, нарізані четвертинками без кісточок).
- Інгредієнти змішайте і дуже ретельно вимісіть, щоб капуста пустила сік.
- Повторіть вимішування ще двічі, через пів години й через годину.
- Помістіть її в поліетиленовий пакет і поставте під прес.
- Щотижня вимішуйте вузьким кінцем дерев'яної ложки, щоб випустити гази, що накопичилися в процесі бродіння.
- Протягом всього процесу квашення всю капусту необхідно покривати соляним розсолом.
- Розкладіть квашену капусту в банки та повністю залийте рідиною.
- Залиште в банках приблизно 2 – 3 сантиметри вільного простору, тому що бродіння буде продовжуватися, а накопичувальний газ буде піднімати сік вгору, що може спричинити витікання кришки.
- Поставте в підвал або комору.
Пюре з гарбуза на зиму
- Час: 1 година
- Порцій: 4
Інгредієнти:
– 600 грамів гарбуза (після очищення від шкірки та насіння);
– 1 столова ложка солі;
– 1 склянка води.
Приготування:
- Гарбуз наріжте кубиками і висипте в каструлю.
- Залийте водою і варіть до м'якості гарбуза.
- Потім посоліть, перемішайте і закип'ятіть.
- Гарячий гарбуз розкладіть по стерилізованих банках і швидко закрутіть кришками.
- Поставте банки догори дном, щоб вони охололи, а потім зберігайте їх у прохолодному та провітрюваному місці.
- Для більш тривалого періоду, наприклад, взимку, банки потрібно пастеризувати ще 15 хвилин.
Компот з яблук
- Час: 30 хвилин
- Порцій: 4
Інгредієнти:
– 2 кілограми кислих яблук;
– 500 грамів цукру;
– 2 літри води;
– 2 столові ложки лимонного соку;
– 100 грамів гвоздики або 2 шматочки кориці.
Приготування:
- Яблука помийте, тонко почистіть від шкірки, видаліть серцевину.
- Після зняття шкірки відразу занурте їх у воду з лимонним соком, щоб вони не потемніли.
- Закип'ятіть воду з цукром і гвоздикою.
- Фрукти розкладіть по стерилізованих банках і залийте гарячим сиропом.
- Пастеризуйте приблизно 20 хвилин.
Це така смакота: як приготувати смачний осінній суп.