Одні роблять «шмурдяк», інші «коньяк». І сплачують державі акцизний збір. Перші 0,5 грн. за літр своєї продукції, другі - 2,8 грн. за пляшку. В уряді вирішили, що це не справедливо і потрібно урівняти одних і других. Пропонується сплачувати акциз як з кріплених вин (які містять спирт), так і з коньяків. Спочатку, за ставкою 17 грн., а згодом і 34 грн. за літр спирту. Тобто, чим більше спирту у пляшці, тим більший буде акциз.

Винороби б’ють на сполох. Якщо їм доведеться платити такий акциз, то пляшка вина міцністю, наприклад, 16% подорожчає на 4-5 грн. А це «падіння обсягів виробництва руйнівне для галузі», - кажуть в Асоціації виноградарів та виноробів України.

«Коньячники» навпаки зраділи, і миттю запевнили, що готові платити. Їхня продукція подорожчає порівняно незначно. А вони, які не які, а конкуренти. Тим більше з вишуканими «винами» під 20 градусів.

Загалом, хто кого давить зрозуміло. Цікаво інше, жахи про «кінець виноробства в Україні» лунають переважно від виробників у ціновому сегменті 20 грн. за пляшку і менше. Така ж ситуація з «коньяками». Найактивніше лунають заклики до підвищення акцизів від виробників коньяку з сегменту 30-50 грн.

А от виробники більш дорогих напоїв мовчать. Можливо, тому, що якщо комусь подобається «Херес Масандра», який зараз коштує 50 грн., то буде подобатися не менше і за 54 грн. А от «шмурдяк» невідомого походження, чи то за 12 грн. за пляшку, чи то за 17 грн., такій людині навряд чи до вподоби. І ціна ту ні до чого.

Хтось взагалі знаєте вино за 20 грн. чи коньяк за 30 грн., які можна пити? Не так, щоб «вставило», а щоб зі смаком… Що ті, що інші, як у Свіфтівських ліліпутів: ті самі яйця, тільки з іншого боку. Хай собі воюють.