А ми б додали, що для того, аби по-справжньому розкрити для себе країну, варто пізнати її ще й на смак. Адже мало що так яскраво може розповісти про місцеві звички і традиції, як національна кухня. Саме тому у світі дедалі більшою популярністю користуються гастрономічні тури.
Чи вражає Грузія та чому варто відвідати Кахетію
Якщо ви збираєтеся у Грузію, радимо обрати гастротур у дивовижну Кахетію. Цей мальовничий край на сході країни славиться фантастичними пейзажами могутніх Кавказьких гір, неймовірною природою, прекрасними озерами і водоспадами.
Кахетія має давню історію, а її міста вражають величчю древньої архітектури. У першу чергу варто побувати у Телаві – сучасній столиці краю і одному із найстаріших міст Грузії. Тут розташований Телавський замок або Батоніс-ціхе. Ця пам'ятка архітектури була резиденцією кахетинських царів XVII та XVIII століть.
Ще одне особливе місто Кахетії – Сигнахі. Звідси відкривається неймовірний вид на Алазанську долину та гори Великого Кавказу. Сигнахі здобуло славу міста закоханих, адже тут можна одружитися цілодобово.
А вже за кілька кілометрів від Сигнахі розташувався Бодбійський жіночий монастир IV століття. Там поховані мощі святої Ніно, яка принесла у Грузію християнство. Місцеві жителі вірять, що якщо доторкнутися до її могили і загадати бажання, воно обов'язково здійсниться. А ще є Ікалто, Гремі, Некресі, Давид-Гареджа... Кахетія стала справжньою колискою старовинних церков, монастирів і фортець.
Яка Грузія на смак: виноробство та мистецтво виготовлення коньяку
Ще одне легендарне надбання Кахетії – виноробство та мистецтво виготовлення коньяку. Саме тут ще понад 8 тисяч років тому народилося вино. Подорожуючи Кахетією, ви обов'язково побачите безкрайні виноградники. А також можете побувати у марані – підвалі, де зберігаються відбірні коньяки і вина. Марані – сакральні місця для грузинів, де живе дух далекого минулого і давніх легенд. І найголовніше – ви зможете скуштувати унікальні напої, створені за технологією, що передається із покоління у покоління.
Кахетія – батьківщина шашлика та чурчхели
Подорож до Кахетії – це також прекрасна нагода познайомитися із місцевою кухнею. Цей край – батьківщина специфічного овечого сиру гуда та чудового шашлика, який підсмажують на виноградній лозі.
А ще саме з Кахетії походить чурчхела. Кахетинці переварюють виноградний сік із мукою, після чого у цю суміш занурюють нанизані на нитку горіхи. Чурчхела стала одним із найпопулярніших національних десертів у Грузії. Гостинні грузини не тільки почастують вас апетитними стравами, а й проведуть майстер-клас з їх приготування.
Кахетія прекрасна у будь-яку пору року. Тож пакуйте валізи і вирушайте у мандрівку, яка стане незабутнім святом як для душі, так і для шлунку.