Величезне значення мають умови, у яких створюється продукт, і саме вони визначають його якість, пише 24 Канал.

До слова Сонячна енергія на службі стійкості: як IDS Ukraine створює власну генерацію

Як перевіряють воду?

"Моршинська" є джерельною водою і видобувається унікальним для України каптажним методом. У місцях, де джерело самостійно знайшло вихід назовні, створюються каптажі – великі захищені резервуари для безпечного забору води. Від цього моменту вода проходить декілька етапів перевірки.

Для початку проводиться забір води на аналіз у каптажах. Передусім це потрібно для того, щоб упевнитися в незмінному складі води, перевірити вміст макроелементів, унеможливити фактори техногенного впливу.

Другий етап – фільтрація перед розливом. Унікальність "Моршинської" в тому, що у процесі розливу не відбувається ніяких змін хімічного складу та фізичної структури. Воду також не піддають жодним техногенним перетворенням.

Ніякої обробки озоном чи хлором. Це заборонено директивами ЄС щодо продуктів харчування. Проте фільтрація потрібна, адже вода може містити часточки твердих порід. Щоб їх відсіяти – джерельну воду перед розливом пропускають через піщані фільтри,
– наголошує Оксана Бамбура.

Наступний етап – вхідний контроль тари. Тут перевіряють безпечність упаковки: відповідність геометричним розмірам, якість матеріалів, міцність, навіть органолептичні показники (відсутність запахів пластику або ін.). Прилягання кришки, герметичність індикаторів відкриття (у нашому випадку кільце) – усе це також контролюється на цьому етапі на відповідність внутрішнім і міжнародним стандартам.

Усі блоки розливу оснащені HеPA-фільтрами, через які подається стерильне повітря. Весь процес розливу автоматизований – у цеху розливу відсутні люди, а все управління процесом здійснюється з окремих приміщень. Усе для того, щоб мінімізувати людський фактор і тим самим уникнути мікробіологічних ризиків.

На етапі, коли вода вже у пляшці, перевірки не закінчуються. Кожна партія води проходить контроль якості та відповідності за мікробіологічними, органолептичними і фізико-хімічними показниками.


Якість води ретельно контролюють / Фото, надане 24 Каналу

На заводі власна лабораторія – саме в ній і перевіряється смак, запах, pH, мінералізація та інші параметри води. Окремо перевіряють мікробіологічні властивості, тобто тестують на відсутність загальних мікроорганізмів і т. п. До процесу контролю якості продукції залучено 31 працівника: мікробіологів і лаборантів. Лише за минулий рік вони провели майже 218 тисяч досліджень, що охоплюють контроль сировини, таропакувальних матеріалів, готової продукції та санітарно-гігієнічний контроль виробничого середовища. Це приблизно 600 зразків на дослідження за добу.

У процесі технологічного контролю готової продукції та таропакувальних матеріалів залучені 27 працівників: провідний інспектор та інспектори з контролю якості, які стежать за технологічним процесом виготовлення напоїв і здійснюють вхідний контроль інгредієнтів; інженери-контролери, які проводять вхідний контроль, тестування та роботу з браками таропакувальних матеріалів, тестування і контроль технологічних параметрів обладнання та продукції.

Один раз сертифікована – визнана всюди

Перевіркою продукції все не обмежується. Щоб бути на 100% упевненим у якості, потрібно також розуміти, що продукт був вироблений у належних умовах. Для виробництв продуктів харчування і напоїв існують як державні, так і міжнародні стандарти. Вони стосуються умов виготовлення. З огляду на це кожен завод проходить раз на рік аудит, щоб підтвердити відповідність цим стандартам.

Сертифікат про відповідність міжнародним стандартам також важливий, якщо товар експортується в інші країни.

"Моршинська" продається в супермаркетах Польщі, Молдови, Ізраїлю. Звідки там знають, що наша вода якісна? Завдяки результатам щорічного аудиту за глобальним стандартом FSSC 22000. Для міжнародних партнерів сертифікат про проходження аудиту – сигнал, що продукту можна довіряти,
– пояснює Оксана Бамбура.

Чому одного зразка недостатньо

IDS Ukraine для перевірки залучила швейцарську компанію SGS (Société Générale de Surveillance) та німецьку DQS Holding GmbH. SGS – провідний світовий лідер у сфері інспекційних послуг, експертизи, тестування та сертифікації. Перший аудит на Моршинському заводі мінеральних вод SGS провела у 2018 р. Відтоді підтвердження якості виробництва проходить щорічно.

Швейцарський аудитор підходить до оцінки якості з прискіпливістю і точністю, притаманною відомим маркам годинників, а їхній сертифікат якості – знак найвищої надійності. Послугами SGS користуються такі харчові гіганти, як Burger King, Nestle, Danone, MacDonalds та багато ін.

DQS Holding GmbH – це транснаціональний холдинг із головним офісом у Німеччині та представництвами у 60 країнах по всьому світу. DQS спеціалізується на оцінці та сертифікації систем управління.


Сертифікати DQS визнаються у всьому світі / Фото, надане 24 Каналу

У 2015 році аудитор провів первинну сертифікацію системи менеджменту безпечності харчової продукції (СУБХП) ПАТ "Миргородський завод мінеральних вод" за схемою FSSC 22000 та регулярно підтверджує її відповідність протягом 10 років. Ця оцінка базується на основі близько ста міжнародних, національних і галузевих стандартів.

Сертифікати DQS визнаються у всьому світі, оскільки DQS є засновником і дійсним членом IQNet – найбільшої міжнародної асоціації сертифікаційних органів.

Процес сертифікації DQS завжди є незалежним, нейтральним та об'єктивним. Спочатку DQS оцінює систему менеджменту заводу на відповідність узгодженим стандартам. Після цього складається детальний звіт і, якщо виявлено невідповідності, то встановлюються терміни, протягом яких компанія має їх усунути. А вже після підтвердження відповідності DQS видає індивідуальний сертифікат, що підтверджує відповідність вашої системи управління вимогам,
– роз’яснюють у DQS.

Аудиторські компанії практикують два типи аудитів – оголошений і неоголошений. Останній дозволяє аудитору без попередження завітати на виробництво. Саме таку перевірку від DQS цьогоріч проходив Миргородський завод мінеральних вод. Пройти його – означає підтвердити створення на постійній основі найкращих умов виробництва.

Як проходять аудити

Купуючи пляшку води, споживач має бути впевненим, що вона не тільки пройшла контроль у лабораторії, а й що вся система виробництва побудована так, аби кожна пляшка була чистою, безпечною та стабільною.

Справжню довіру забезпечують системні перевірки умов виробництва авторитетними аудиторами. У міжнародній практиці існує система визнаних стандартів у сфері безпеки харчових продуктів, – таких як BRC, IFS, FSSC 22000, – що гарантують: виробник не просто випадково створив якісний продукт, а робить це на постійній основі. Обидва заводи IDS Ukraine, на яких виробляють мінеральні води, мають сертифікат FSSC 22000 – найвищий доказ безпечності та якості харчових продуктів.


"Моршинській" 30 років / Фото, надане 24 Каналу

Попри те, що аудит уже є звичною справою для працівників заводів, 2025 рік став особливим. Моршинський завод мінеральних вод "Оскар" пройшов аудит за глобальним стандартом FSSC 22000 без жодного зауваження. Це велика рідкість для міжнародної практики. Тим паче, це особлива подія для Моршинського заводу, бо на ньому вже третій рік виробляють соковмісні напої без консервантів, умови створення яких більш жорсткі, ніж для мінеральних і питних вод.

"Керівництво заводу застосовує принцип лідерства у своїй діяльності як один із підходів до ведення бізнесу. Цей принцип виявляється у відповідальності за ефективність FSMS (Food Safety Management System), забезпеченні всіма ресурсами, необхідними для підтримки системи управління безпечністю харчових продуктів, інформуванні персоналу про важливість управління та дотримання вимог і заохоченні команди зробити свій внесок у виконання FSMS… Постійне вдосконалення процесів – це спосіб мислення, який охоплює всіх працівників заводу. Воно є елементом усіх видів діяльності, що дає змогу здобути та підтримувати довіру споживачів, а також досягти мінімізації дефектів через досконалість і конкурентоспроможність", – мовиться в цьогорічному звіті SGS за результатами аудиту заводу "Оскар".

Культура виробництва: те, чого не видно на етикетці

Якість – це не тільки про документи та норми. Це – про людей і звички. Про те, що на підприємстві підтримується ідеальна чистота і що кожен працівник не може пройти повз недоліки, що всі усвідомлюють свою відповідальність перед споживачем. Це – культура виробництва.

Ця культура формується не за день – вона виховується роками, заохочується керівництвом, передається новим працівникам від їхніх старших колег.

На якості не можна зекономити. Якщо компанія справді орієнтована на довготривалий успіх – вона інвестує у стандарти, навчання персоналу, контроль середовища, в аудит. Це абсолютно усвідомлений підхід, в основі якого лежить розуміння важливості побудови довіри до брендів. Тільки системна якість забезпечує репутацію.