Сьогодні господині витягають із комори усі найсмачніші запаси. У давнину серед наїдків мали бути і страви з особливим призначенням. Наприклад м'ясо зайця. Вірили, що воно надає спритності. А м'ясо півня - пташиної легкості. Також мало бути вдосталь свинини. Бо святого Василя вважали заступником свинарів.
Дієтологи ж кажуть, щоб м'ясо і справді принесло користь, його треба правильно приготувати. Головне — у жодному разі не смажити. Краще запікати, тушкувати або ж відварити.
М'ясо свині містить певні жири, що є дуже корисні для людини: вони мають протизапальні властивості. А дичина — дуже сухе м'ясо, чистий білок. Тож м'ясні продукти корисні, якщо вживати їх у міру. Перед тим, як готувати м'ясо, його найкраще замаринувати. Це може бути сік ягід: калини, журавлини тощо,
— пояснила лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.
Окрім різноманітних смаколиків, до Щедрої вечері обов'язково варили кутю.
Ще цього свята прийнято щедрувати, аби у новому році був гарний врожай. Цих обрядів дотримуються і сьогодні.
Завтра ж удосвіта ходять засівати. Це роблять тільки хлопці. За повір'ям, першим до хати мав прийти дужий, сповнений сил парубок.
Цікаво, що кутя у період Різдвяних свят в Україні готується тричі. Перший раз — на Святий Вечір. Її звуть "багатою". Перед Старим Новим Роком кутю називають "щедрою", а в передень Водохреща — кутя "голодна". Хоча на Галичині другий Святвечір — 18 січня перед Водохрещем.
Автор — Єлизавета Герасимюк.
Дивіться також: Свято Маланки і Василя: як українці готувались до нічного карнавалу