Українці з гумором стверджували: "Ось прийде до Вас "Великий піст", то всім прижме хвіст".

Щоб підготуватися до нього морально, влаштовували так званий всеїдний тиждень і від пуза ласували паштетом, ковбасами, варениками зі сметаною, всім тим, що незабаром перетвориться на заборону.

Перший день посту називали "Чистим понеділком". І щоб не дай Боже в роті не залишився якийсь шматочок шинки, зуби полоскали горілкою.

За повір’ям, такий обряд захищав від чортів. Ті, мовляв, обов'язково прийдуть забирати залишки скоромного з рота і заодно можуть повитягувати зуби.

Не менш ретельно господині намагалися вимити від м'яса увесь посуд та ложки.

Цього дня господині навіть борщу не варили. А тільки пекли корж із житнього тіста й давали спробувати кожному члену родини.

Читайте також: Який день українці здавна вважали найважливішим навесні

Під час посту українці починали поратись на землі, і тут теж були свої секрети.

До прикладу, щоб ваш врожай не постраждав від посухи, треба було закопати на городі миску зі свяченою водою.

А для того, щоб на грядках не росли бур'яни, треба було знати одну хитрість – сіяти насіння в тій сорочці, в якій ходив до сповіді.

Найважчим був останній вербний тиждень – піст ще триває, а вже доводиться готувати ковбаси та інші смаколики до Великодня. Втім, гріло відчуття, що свято вже поруч.