Чеська кухня вразить і найвибагливіших туристів: страви не тільки смачні, але й дуже ситні. Окрім того, заклади порадують великими порціями та відносно невисокими цінами. Тож Закордон24 разом із сервісом міжнародних переказів TransferGo розповідає, які страви насамперед потрібно спробувати у Чехії.
Цікаво Встигнути на море у жовтні: 3 найкращі європейські напрямки
Зверніть увагу! Матеріально допомогти рідним в Україні можна з будь-якої точки Європи за допомогою сервісу TransferGo. Завдяки його функціоналу понад 9 мільйонів клієнтів у всьому світі щодня роблять своїх близьких щасливішими.
Сервіс має багато переваг, зокрема:
1. Швидкість та зручність використання. Все, що потрібно для переказів – смартфон та наявність інтернету.
2. Надійність. Усі перекази з картки на картку або з рахунка на рахунок абсолютно безпечні.
3. Прозорість. Можливо здійснювати операції за вигідним курсом та без прихованих платежів.
4. Грошові бонуси у програмі "Запроси друга".
Реєструйтесь та робіть переказ просто зараз.
Які традиційні страви спробувати у Чехії?
Прагу часто називають гастрономічною столицею Європи, але й в будь-якому іншому місті країни, скоріш за все, вдасться відшукати чимало старочеських закладів, де подають традиційні страви з локальних продуктів.
Česnečka / Часнечка
Чехія – це справжня королева супів. У національній кухні їх безліч: кулайда, брамборачка, зеленячка, цибулячка, дршкова, гуляшева полевка. Але якщо під час поїздки вдасться спробувати тільки один суп, то часнечка стане неймовірним вибором, адже вважається однією з улюблених страв серед чехів.
Ароматний часниковий суп готують із копченостей з реберцями, а в овочевий бульйон додається тільки картопля та топлене сало.
Часнечка – це популярний чеський суп / Фото Shutterstock
Про головний інгредієнт супу здогадатися зовсім неважко – це, звісно ж, часник. Вже перед тим, як вимикати вогонь, у суп вбивають свіже яйце, і це надає страві додаткової ситності та незвичного смаку, пише Tasteatlas.
Bramborák / Брамборак
Назва цієї страви походить від чеського brambory, що у перекладі означає картопля. Втім, на півдні Чехії вживають ще й альтернативну назву – цмунда.
Брамбораки, на відміну від українських дерунів, печуть великими, на цілу пательню. Всередину іноді також кладуть начинку: це може бути капуста, м'ясо чи різна зелень.
Для того, аби скуштувати брамбораки у Чехії, навіть не доведеться заходити у заклад: це дуже популярний фастфуд у Празі, який можна знайти майже всюди.
Смажаться вони у фритюрі, а тому дуже хрусткі.
Svíčková na smetaně / Свічкова на сметані
Тут гастрономічний досвід буде відрізнятися залежно від того, у якому регіоні готують страву. Адже, як і борщ, свічкова на сметані має стільки ж рецептів, скільки родин у Чехії.
Втім, більшість сходяться на думці, що головне у цій страві – це соус. За основу для нього беруться тушковані у м'ясному бульйоні овочі. До них додаються вершки, а потім усе збивається до консистенції пюре.
Але поціновувачі м'яса оцінять також і неймовірно ніжну яловичу вирізку у страві. Свічкову на сметані часто подають із м'якими картопляними кнедликами та журавлиновим соусом.
Knedlíky / Кнедлики
Кнедлики – це, певно, одна з найвідоміших та найбільш улюблених чеських страв, без якої кулінарна подорож країною точно була б неповною. Ситні шматочки тіста зазвичай слугують гарніром до багатьох традиційних м'ясних страв, зокрема й до свічкової на сметані, про яку вже згадували раніше.
Кнедлики – це шматочки тіста, що готують на пару чи варять у воді. Залежно від рецепта, їх можуть робити не тільки на борошні, але й з картоплі чи манки.
Кнедлики є важливою частиною чеської кухні / Фото Shutterstock
Раніше кнедлики готували з дуже простих інгредієнтів, які могли дозволити собі найбідніші люди: старого хліба чи борошна, солі та води. Тільки згодом вони стали більш вишуканими, і у рецептах з'явилися картопля, яйця, манка. А зараз багато де можна знайти навіть солодкі варіації страви.
Trdelník / Трдельник
Наприкінці подорожі не можна оминути увагою десерт – один із найвідоміших видів випічки Чехії. Трдельник вже не один рік залишається справжнім символом вуличної їжі у Празі, і це попри те, що має зовсім не чеське походження, пише BBC.
Хоч справжня історія трдельника й досі залишається загадкою, перша відома згадка про страву міститься у німецькому рукописі середини XV століття. Вже потім він з'явився в Угорщині, а звідти аж у 2004 році перекочував до Чехії, де у східному регіоні Моравії відкрилася перша пекарня з трдельниками. Втім, зараз такі пекарні та вуличні заклади можна побачити чи не на кожному кроці по всій країні.
Трдельник – це солодке тісто, що смажиться на відкритому вогні та обсипається цукром і корицею. Такий спосіб приготування дозволяє створити хрустку скоринку, але середина десерту залишається пухкою і м'якою.
Назва "трдельник" походить від слова "трдело" – дерев'яного чи металевого валу, на який намотувалося тісто для приготування. Цей вал обертали над спеціальним грилем або ж просто над відкритим вогнем, аби вироби запеклися рівномірно.




