Чому врожай картоплі був такий поганий
Селекціонер Микола Завальний розповів для Gazeta.ua, що посушливе літо стало основною причиною неврожаю картоплі у багатьох регіонах країни. За його словами, сильна і тривала посуха призвела до того, що доволі великий відсоток зібраного врожаю був не тільки дрібним, а й гнилим.
Читайте також Як посуха вплинула на урожай та вартість овочів в Україні
За мого життя ніколи не було, щоб 17 травня вдарили сильні заморозки, які прибили бадилля картоплі до самого ґрунту і в результаті воно почорніло. А потім почалась засуха і рослини не змогли відновити всі свої сили, щоб сформувати зав'язь майбутнього врожаю. Це основна причина,
– розповідає Микола Завальний.
Друга причина, за словами спеціаліста – це те, що через посуху сталося сильне затвердіння ґрунту. Коріння рослин довгий час не отримувало кисень і воно почало загнивати, каже садівник. Тому після дощів ґрунт завжди треба прошаровувати, щоб був доступ повітря до коріння. Як його нема, земля "зацементовується" і виникає гниль.
Крім того, у спекотні дні ґрунт глибоко прогрівається. Якщо в цей період відбувається формування зав'язі, то бульби підв'ялюються. Через брак повітря та вологи, вони стають не життєдіяльними Теж починають гнити,
– додав Завальний.
Цікаво! Високосний рік також вважається "складним" з точки зору погодніх умов. Фермери помітили, що саме в цей період хвороби картоплі поширюються швидше, і боротьба з ними стає складнішою. Зокрема, у посушливі дні активізується дротянка, яка шукає вологу. Цей черв'як в прямому сенсі "пробиває" картоплю наскрізно. Знищити цей шкідник дуже складно у наступні роки.