Чому та на скільки здорожчає хліб
Перший віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко розповів, що здорожчання очікується приблизно на 10 – 15%, повідомляє 24 Канал із посиланням на Суспільне. За його словами, зростання вартості хліба відбувається через підвищення вартості на сировину, енергоносії та логістику.
Дивіться також Овочевий ринок України стабілізувався: які ціни на найпопулярніші позиції
Мінімальна відпускна ціна має бути не менше 35 гривень за кілограм. Все, що нижче, це фактично нижче собівартості і підприємство не може в такому режимі працювати довго. Вимиваються обігові кошти і прийде до того, що підприємство не зможе платити за сировину, зарплату, енергоносії. Тобто, змушені будуть зупинитись,
– повідомив Юрій Дученко.
Ціни на хліб зростали вже на 5 – 10% протягом літа та на початку осені. Йдеться, зокрема, про сорти масового вжитку – пшеничний та батон. Вони мають найбільший попит.
На початку літа хлібники заявляли про значне, як на мене, подорожчання. Мова йшла навіть про 30%. Але за літо і осінь плавне відбулось подорожчання, але не на такий відсоток, як хлібники заявляли. За цей період дорожчали основні складові, сировина. В першу чергу це стосується борошна, енергоносіїв, зарплата. Всі ці фактори впливають на собівартість хліба. Логістика займає значну частину собівартості,
– говорить експерт.
Юрій Дученко повідомляє, що ціна хліба залежить і від врожаю зернових. Чи вистачить сировини для внутрішнього ринку, за його словами, буде відомо навесні.
Важливо! Міністерство аграрної політики запевнює, що контролюється вивіз зерна на експорт, і для внутрішнього ринку продовольчого зерна має бути достатньо. Але виробники зерна, говорить Дученко, сьогодні бачать тренди зростання ціни, вони його просто притримують. І на сьогодні, за його словами, великих пропозицій по зерну II-III класу на ринку, на жаль, обмаль. Через дефіцит пропозицій збільшується його ціна.