Які причини здорожчання яєць

Станом на 11 грудня середня ціна десятка яєць на прилавках торгових мереж становить 78 гривень, повідомляє 24 Канал з посиланням на Kurkul.com. Торік у цю ж пору вартість не перевищувала 60 гривень.

Читайте також У раді НБУ пояснили, чи будуть значно зростати ціни у 2025 році

Як розповів директор Асоціації "Союз птахівників України" Сергій Карпенко, через повномасштабне вторгнення Україна втратила близько 20% потужностей з виробництва яєць. Однак підприємства поступово відновлювались і нарощували поголів'я.

За оцінками Асоціації наразі промислове виробництво яєць досягло рівня середньомісячного виробництва у 2021 році. Тож дефіциту на ринку немає. За словами Сергія Карпенко здорожчання спровоковане кількома причинами:

  • сезонність;
  • собівартість виробництва;
  • експортний попит.

Ціни на яйця мають яскраво виражену сезонність через значну частку домогосподарств у структурі виробництва (50%). Найдешевші промислові яйця зазвичай у весняно-літній період, що пов'язано зі збільшенням пропозиції від господарств населення, зміною раціону та умов зберігання яєць в період дії підвищених температур – складні та обмежені умови вимагають високої оборотності даної продукції в торгівлі, що змушує продавця йти на зниження відпускних цін,
– пояснив керівник асоціації.

Однак основним фактором впливу на ціноутворення є собівартість виробництва яєць, найбільшу частину в якій займає вартість комбікормів. До того ж протягом року додалися ще й інші фактори, зокрема:

  • збільшення основних виробничих витрат через ріст вдвічі вартості електроенергії для
  • промислових споживачів;
  • подорожчання кормових добавок, ветеринарних препаратів, запчастин, пакувальних матеріалів внаслідок збільшення курсу національної валюти;
  • зростання заробітних плат;
  • логістичні витрати;
  • додаткові витрати на альтернативні джерела енергозабезпечення тощо.