Які причини здорожчання яєць
Станом на 11 грудня середня ціна десятка яєць на прилавках торгових мереж становить 78 гривень, повідомляє 24 Канал з посиланням на Kurkul.com. Торік у цю ж пору вартість не перевищувала 60 гривень.
Читайте також У раді НБУ пояснили, чи будуть значно зростати ціни у 2025 році
Як розповів директор Асоціації "Союз птахівників України" Сергій Карпенко, через повномасштабне вторгнення Україна втратила близько 20% потужностей з виробництва яєць. Однак підприємства поступово відновлювались і нарощували поголів'я.
За оцінками Асоціації наразі промислове виробництво яєць досягло рівня середньомісячного виробництва у 2021 році. Тож дефіциту на ринку немає. За словами Сергія Карпенко здорожчання спровоковане кількома причинами:
- сезонність;
- собівартість виробництва;
- експортний попит.
Ціни на яйця мають яскраво виражену сезонність через значну частку домогосподарств у структурі виробництва (50%). Найдешевші промислові яйця зазвичай у весняно-літній період, що пов'язано зі збільшенням пропозиції від господарств населення, зміною раціону та умов зберігання яєць в період дії підвищених температур – складні та обмежені умови вимагають високої оборотності даної продукції в торгівлі, що змушує продавця йти на зниження відпускних цін,
– пояснив керівник асоціації.
Однак основним фактором впливу на ціноутворення є собівартість виробництва яєць, найбільшу частину в якій займає вартість комбікормів. До того ж протягом року додалися ще й інші фактори, зокрема:
- збільшення основних виробничих витрат через ріст вдвічі вартості електроенергії для
- промислових споживачів;
- подорожчання кормових добавок, ветеринарних препаратів, запчастин, пакувальних матеріалів внаслідок збільшення курсу національної валюти;
- зростання заробітних плат;
- логістичні витрати;
- додаткові витрати на альтернативні джерела енергозабезпечення тощо.