Що буде з цінами на продукти

Експерт Олег Пендзин розповів у коментарі 24 Каналу, що ціни на продукти, ймовірно, мають стабілізуватися до середини грудня. Втім, він говорить, з підготовкою до свят знову почнеться зростання вартості м'яса, сиру, яєць та інших продуктів, які є основними для новорічного та різдвяного столу.

Читайте також На вагу золота: чому яйця та овочі так сильно здорожчали

Дивіться, я думаю, що, напевно, зараз воно трошки вщухне до середини грудня місяця. А в середину грудня почнеться підготовка до свят. Угу. І почнуться знову рости на мʼясо, на сири, на яйця та інше. Тому що це є інгредієнт нашого новорічного різдвяного столу. І це все піде вверх знову,
– говорить експерт.

Відповідно очікується, що святковий період стимулюватиме підвищення цін, адже люди накриватимуть святкові столи двічі. Однак після завершення святкового сезону зростання цін має уповільнитися й стабілізуватися.

І люди точно будуть це святкувати. Тут будуть накривати столи два рази. Тобто, стимул зросту цін. А от вже після свят воно знову зупиниться, знову на троту вийде,
– підсумовує Пендзин.

Зверніть увагу! Такі прогнози підтверджують і нардепи. Під час брифінгу в Медіацентрі Україна висловив член Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук. За його словами, ціни на основні категорії харчових продуктів в Україні продовжать зростати не лише взимку, а й навесні 2025 року.

Навесні ми побачимо збільшення імпорту овочів, який купуватиметься за євро. Це вплине на вартість продукції, яка буде значно вищою,
– говорить Соломчук.

Він мав на увазі такі харчові продукти:

  • М'ясо та яйця. Ціни на м'ясо та яйця продовжують зростати через подорожчання пшениці, кукурудзи та сої на світових ринках. Ці зернові культури є основою для виробництва комбікормів, тому їх здорожчання безпосередньо впливає на собівартість продукції тваринництва.
  • Олія. Здорожчання соняшникової олії експерти пов’язують із наслідками посухи в південних і східних регіонах України, де традиційно вирощують соняшник. Урожайність у цих регіонах впала до 300 – 700 кілограмів з гектара, а зерно має низький рівень олійності.