Чому цукор в Україні дешевшає попри світові тенденції

Аналітики сільськогосподарського кооперативу ПУСК, створеного в межах ВАР прогнозують, що гуртові ціни від заводів можуть знизитися до 18 – 19 гривень за кілограм. Про це йшлося під час аналітичного брифінгу.

Дивіться також Україна експортувала майже 700 тисяч тонн цукру у минулому маркетинговому році

Український цукор переважно залишається на внутрішньому ринку через обмежений експорт. Спроби постачати продукцію до Туреччини, Македонії та інших країн поки що не дозволяють суттєво розвантажити запаси. Через торговельні обмеження з ЄС, які триватимуть до 2025 року, Україна стикається з труднощами експорту цукру,
– зазначають експерти.

Ця тенденція, ймовірно, продовжиться у найближчі місяці. Деякі заводи в Україні, за словами аналітиків, вже почали знижувати ціни з попередніх 21,50 – 22 гривень за кілограм до 21 гривні за кілограм. Прогнозується, що у вересні-жовтні ціни можуть впасти до 18 – 19 гривень за кілограм через перенасичення внутрішнього ринку.

Зверніть увагу! Водночас світовий ринок цукру демонструє значне зростання цін через низку чинників. Експерти говорять, що серед ключових причин – значна засуха в Бразилії, яка серйозно вплинула на врожайність цукрової тростини. Додатково ситуацію ускладнили масштабні пожежі, що пошкодили від 5 до 8% посівних площ. Це призвело до суттєвого зростання вартості цукру на світових біржах.