Чому здорожчання яєць не думає зупинятись

На думку галузевих експертів, одна з найголовніших причин здорожчання – це сезонний чинник, повідомляє 24 Канал з посиланням на "Новини Live". Іншим не менш важливим фактором є збільшення собівартості виробництва на птахофабриках.

Дивіться також На вагу золота: чому яйця та овочі так сильно здорожчали

Вартість яєць має виражену сезонність. Понад 50% їхнього виробництва припадає на домогосподарства. Навесні та влітку яйця зазвичай дешевші через збільшення пропозиції від домашніх господарств, зміни раціону курей та умов зберігання яєць (спека змушує продавців швидше продавати товар, знижуючи ціни). Восени та взимку, навпаки, виробництво яєць у домогосподарствах знижується, що призводить до зростання цін.

Важливо! Основним чинником, що нині впливає на ціноутворення, є собівартість виробництва яєць. Цього року вона зросла через подорожчання комбікормів. Корми подорожчали через збільшення вартості зернових культур та продуктів перероблення олійних. З початку 2024 року ціна фуражної пшениці зросла на 70%, а фуражної кукурудзи — на 80%.

Крім того, на зростання цін вплинули збільшення тарифів на електроенергію для промислових споживачів удвічі та подорожчання ветеринарних препаратів, запчастин, пакувальних матеріалів тощо.

Ціна на яйця, за інформацією постачальників, зростає через зміну вартості імпортних складових, підвищень цін на логістику, паливо та зростання постійних витрат на тлі зменшення об’ємів виробництва,
– говорить заступник Генерального директора з комерційних питань "ЕКО Маркет" Данило Майстренко.

Начальник управління закупівель молочних та заморожених товарів мережі супермаркетів Varus Максим Камінський зазначив, що однією з ключових причин зростання цін на яйця є збільшення їх експорту до країн з вищими цінами. Це призводить до дефіциту цього продукту на внутрішньому ринку та, відповідно, до подальшого підвищення цін. Він також додав, що різке зростання цін традиційно негативно впливає на попит.

Важливо! Експерт наголошує, що наразі прогнози щодо стабілізації цін залишаються невизначеними, але можливі два основні сценарії. У першому сценарії ціни на яйця почнуть стабілізуватися ближче до кінця листопада, що може призвести до зниження на 5-10 грн.

У гіршому сценарії, якщо експорт продовжуватиметься і далі, дефіцит залишиться, і ціни продовжать зростати,
– додав Камінський.

На думку експерта, закупівельна вартість може сягнути 80 гривень до кінця року, що ще більше позначиться на роздрібних цінах для споживачів.