Академік НААН Юрій Лупенко зауважує, що купівельна спроможність середньостатистичного українця дуже обмежена, особливо в постраждалих областях, де проходили бої з російськими окупантами, тому при підготовці до Великодня українці змушені будуть економити, передає 24 Канал.

До теми Варто купити вже, поки не подорожчало: що буде з цінами на Великдень

Юрій Лупенко

Академік НААН

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, 2023 року традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м'який і твердий сири, хрін та сіль обійдуться на родину з чотирьох осіб близько 1 208,78 гривні, тобто на 24,4% дорожче, ніж торік, коли такий же набір продуктів коштував 972 гривні.

Зростання вартості великоднього кошика спричинене наслідком воєнних дій:

  • суттєвими грошовими та матеріальними втратами вітчизняної економіки та українських сімей,
  • скороченням виробництва,
  • здорожчанням енергоносіїв,
  • ускладненнями внутрішнього переміщення продукції,
  • невизначеністю багатьох людей навіть у найближчих планах.

Науковець зауважує, що це особливо відчутно в зонах бойових дій, тимчасової окупації, великого скупчення переселенців. А відтак, більшість українців змушені будуть економити на традиційному наборі продуктів – хтось на зменшенні кількості продукту у кошику, інші – внаслідок відмови від дорожчої його частини (домашньої ковбаси, буженини, твердого сиру) або використання дешевшої продукції, а дехто – обмежиться традиційними крашанками та паскою, принаймні для освячення.

Переконаний, що небайдужі люди допоможуть зустріти Великдень і тим сім'ям, у яких війна забрала навіть можливість самостійно влаштувати це свято, і нашим воїнам ЗСУ, які мужньо захищають нашу Україну,
– поділився науковець НААН.

  • Ціна паски

Вартість основної складової великоднього кошика – паски домашньої випічки за традиційним рецептом – складе 169,88 гривні за 1 кілограм, що на 26,8% більше вартості паски 2022 року. Це зумовлено різким зростанням цін на основні складові: яйця (+92%), цукор (+20,5%), масло вершкове (+21,9%) та родзинки (+16,7%), пояснив науковець.

Ціни на борошно і дріжджі залишилися на рівні минулого року. У магазинах і супермаркетах готова паска обійдеться ще дорожче, адже її ціна залежить від складових та оздоблення випічки,
– додає Лупенко.

  • Ціна яєць

У 2023 році, на відміну від попередніх років, ціна на яйця зросла на рекордні 92% і становила в середньому 68,15 гривні (65 – 75 гривень за десяток), тоді як ціни на решту складових святкового кошика зросли на 9,4 – 38,4% порівняно з рівнем цін початку квітня минулого року.

  • Ціна м'ясних продуктів

Лупенко зауважує, що найдорожчими складовими великоднього кошика традиційно залишаються м'ясні продукти:

  • домашня ковбаса – 175 гривень за півкілограма (340 – 400 гривень за кіло),
  • буженина – 219,50 гривні за півкілограма (425 – 459 гривень за кіло).

Подорожчало і сало – до 110 гривень за півкіло з розрахунку 210 – 300 гривень за кілограм. Порівняно з 2022 роком вартість буженини збільшилася на 31%, домашньої ковбаси – на 9,4%, а сала – на 38,4%.

  • Ціна молочних продуктів

Серед молочних продуктів найбільше доведеться заплатити за твердий сир – від 375 до 457,50 гривні за кілограм, півкіло вершкового масла коштуватиме 171,25 гривні – від 68,50 до 72,38 гривні за пачку 200 грамів, півкіло м'якого сиру обійдеться у 87,50 гривні – від 30 до 38 гривень за пачку 200 грамів.

  • Ціна хріну, солі та кагору

Ціна 250 грамів хріну складе 16 гривень – від 14 до 22 гривень й залежатиме від виробника та смакових складових, також символічною є вартість солі – 2 гривні за 100 – 150 грамів.

  • Ціна овочів та фруктів

Порівняно з 2022 роком ціна на овочі зросла на 1,1 – 25,0%:

  • томати тепличні – від 85 до 100 гривень за кілограм,
  • огірки – він 140 до 165 гривень за кілограм.

Ціна на яблука залежить від сорту і зросла в середньому на 15% – 11,5 гривні за півкілограма (20 – 27 гривень за кіло).