Разом з Кримом ми втратили до 50% всіх виробничих потужностей виноробної галузі, кажуть спеціалісти. При цьому, як і всі інші, виноробство під впливом загальних економічних тенденцій у державі.

Надзвичайно відчутним стало падіння купівельної спроможності споживача.

Вино не є продуктом першої необхідності, тому багато покупців зменшують кількість покупок вина, або ж відмовляються від нього,
— пояснив у коментарі сайту "24" директор асоціації "Виноградарі і винороби Україні" Сергій Михайлечко.

За даними Державної служби статистики обсяги переробки підприємствами України (без урахування тимчасово окупованої території Криму і Севастополя) винограду на виноматеріали в 2014 році склали 228, 933, мільйонів тон, що на 25,7% менше, ніж у 2013. При цьому у поточному році також очікується зменшення до попереднього року.

Виноградники і сировина

Директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", академік НААН Юрій Лупенко відзначив, що площі виноградників у плодоносному віці зменшилися майже на 35%: з 67,1 тисяч га у 2013 році до 44 тисяч га у минулому році.

Особливо помітно це у сільськогосподарських підприємствах, де такі площі скоротилися на 41,9% проти 2013 року. Площа виноградників у господарствах населення зменшилася у 2014 році на 3,1%.

Урожайність винограду, яка завжди була удвічі і більше вища у господарствах населення, у минулому році зросла в середньому по Україні на 15% порівняно з 2013 роком,
— уточнив академік.

Однак за словами Сергія Михайлечка на сьогоднішній день з урахуванням падіння попиту на продукцію виноробства український виновиробник повністю забезпечений власною сировиною.

Вино-2016 під загрозою

Український ринок сьогодні закритий для кримської продукції, кажуть у Асоціації виноробів.

І додають, що очікують потужного удару по виноградарському сектору, та й взагалі по аграрному сектору Миколаївської, Херсонської та Одеської областей. Короткострокова перспектива: це втрата зібраного урожаю.

Фермери якраз закінчують збірні компанії, про реалізацію урожаю було домовлено заздалегідь - це співробітництво з дистриб'юторами, які в свою чергу мають тисячі контрактів з торговими точками. За один день, навіть за декілька тижнів, переорієнтувати реалізацію неможливо. Внутрішній ринок зможе прийняти лише частину продукції, але його можливості вкрай обмежені. Як результат: овочі просто згниють на полях. Фермери не можуть дозволити собі хоча б частково залишити урожай на зберігання, адже у нас фактично відсутні овочесховища. Уряд припинив роботу єдиної програми підтримки виноградарства, садівництва та хмелярства (1,5% збір), яка передбачала виділення коштів на будівництво овочесховищ,
— пояснив Сергій Михайлечко.

У середньостроковій перспективі фермер понесе втрати, урожай не буде продано, відповідно — не будуть виконані фінансові зобов'язання фермерів: виплати по кредиту, зарплати робітникам за збір урожаю, витрати на паливо тощо. Отже, у 2016 році він взагалі може не здійснити весняні польової роботи, під загрозою опиняється урожай 2016.


Стосовно виноградарства ми дуже занепокоєні. Останні 3 роки посадкові компанії (закладки нових виноградників) фактично зупинені. Ситуація, що склалася сьогодні, загрожує тим, що виноградарі взагалі відмовляться від своєї роботи. Ми втратимо сировинну базу, для відновлення якої будуть потрібні роки та величезні капіталовкладення,
— відзначив Михайлечко.

За прогнозами Юрія Лупенка у 2015 році очікується подальше скорочення обсягів валового збору винограду. Науковці Інституту аграрної економіки порахували, що цього року виробництво винограду зменшиться більш ніж на 18% – до 356 тисяч тонн.

Виноробство і підвищення цін на алкоголь

Мінімальні роздрібні ціни використовуються як інструмент боротьби з нелегальним виробництвом, кажуть експерти. Останнє їх підвищення було узгоджене між урядом і виробниками.

"У зв'язку зі зростанням вартості виробництва, ми передбачали, що держава піде на підвищення МРЦ, тому що легальне виробництво здорожчало. Однак, ми завжди наголошували на тому, що будь-яке підвищення має бути обґрунтованним. Саме тому зростання МРЦ було обговорено та погоджено з виробниками", — зазначив Сегрій Михайлечко.

Однак експерт наголосив, що ідея уряду про підвищення акцизів — небезпечна.

Мінфін знову виступає з ініціативою значного підвищення ставки акцизного податку. При тому, що у 2014 році акциз зріс на 43%. Це колосальний стрибок. Якщо міністерство доб'ється цього підвищення, то можна з впевненістю сказати, що нас очікує обвал виробництва вина,
— підсумував Сергій Михайлечко.

Основні гравці ринку

Станом на сьогодні виробники вина працюють. За даними експертів до першої п’ятірки входять: ПАТ "Коблево", ВАТ АПФ "Таврія" (підрозділ "Першого виноробного холдингу", який розпочав випуск продукції TM Inkerman), ТОВ "Нива", ТОВ "Промислово-торгова компанія "Шабо", ООО "Фрут Мастер Фудс" (ТМ "Котнар").

Виноградарсько-виноробним лідером материкової України є Одеська область.

Так само Одещина лідирує у напрямку виготовлення ігристого вина. За словами Сергія Михайлечко на сьогоднішній день ряд підприємств орендують потужності одеських виробників ігристого вина для випуску своїх торгових марок. Але окрім них також працюють Київський завод шампанських вин і Харківський.

Курс — на скорочення

Прогнози щодо розвитку виноградарства в Україні будуть визначатися загальноекономічною ситуацією в державі і здатністю галузі оперативно реагувати на гострі виклики сьогодення, кажуть експерти. Однак загальна тенденція бачиться мало позитивною.

Галузь практично втратила суттєві обсяги державної підтримки за рахунок Збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства. Якщо у 2010 році на підтримку цих галузей було виплачено майже 413 мільйонів гривень, то у 2014 році – лише 43,9 мільйони, а у 2015 році ця підтримка скасована,
— пояснив Юрій Лупенко.

Експерт зазначив, що разом із планами уряду зупинити дію спецрежиму справляння податку на додану вартість для сільгосптоваровиробників з січня 2016 року, втрата такої підтримки може призвести до значного зменшення витрат на виноградники, зниження урожайності та подальшого зменшення їх площ.

Найбільшу загрозу для галузі, на його думку, складають негативні макроекономічні тенденції, особливо зменшення обсягів платоспроможного попиту населення. Через це українці цілком можуть ще більше скоротити споживання вина.

Негативний вплив матиме і подальше скорочення обсягів експорту виноробної продукції до Росії внаслідок воєнного конфлікту. За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, російський ринок у 2014 році спожив 84,3% всього експорту виноградного вина з України, а у 2013 році досягав 89,4%.

Крім того, українським виноградарям та виноробам належить довести конкурентоспроможність своєї продукції в умовах створення Асоціації Україна-ЄС, зростання конкуренції на світовому ринку, продовження глобалізації економіки тощо.

Для цього потрібно підвищити ефективність галузі.

Йдеться про диверсифікацію та розширення ринків збуту, підвищення ємності внутрішнього ринку, включаючи столовий виноград та винопродукцію, використання можливостей концентрації виробництва та відновлення позитивної практики державної підтримки галузі,
— зауважив Юрій Лупенко.

Читайте також: Подорожчання алкоголю і попит: питимуть чи ні