Про це Суспільному розповіла завідувачка кафедри хімії та експертизи харчової продукції Анастасія Сачко, зазначає 24 Канал. Це буде нова освітня програма.
Дивіться також Коли виші повинні оприлюднити вартість навчання на контракті
Магістри у ЧНУ вивчатимуть програму з експертизи кави, чаю і какао
Завідувачка кафедри зазначила: хоча програму фокусують на каві, диплом випускника матиме загальний код спеціальності – G13 "Харчові технології". Це дає змогу студентам проходити практику й працевлаштовуватись не лише на підприємствах, пов'язаних із переробленням субтропічної сировини, а і на решті підприємств харчової галузі.
Попри акцент на продукції із субтропічної сировини, студенти не будуть обмежені вузькою спеціалізацією. Однак вони будуть цінними для кавової індустрії, яка зараз активно розвивається в Україні і відчуває певний кадровий голод,
– каже Сачко.
Навчатимуть студентів викладачі ЧНУ, фахівці з харчових технологій, запрошені лектори, а також практики галузі. Зокрема, на підприємствах-партнерах ЧНУ працюють фахівці, серед яких є чемпіони світу з обсмажування кави.
Ми плануємо залучити їх до проведення практичних занять, щоб студенти мали можливість навчатися у кращих професіоналів галузі,
– додала викладачка.
Дивіться також Вартість навчання у державних вишах України зросте
Що буде у програмі
У програмі передбачили дві фахові практики:
- перша – практика з експертизи продуктів на основі субтропічної сировини, яка відбуватиметься у лабораторіях із сучасним обладнанням партнерів.
- друга – виробнича практика, яка відбуватиметься на підприємствах харчової промисловості, зокрема кавових.
У виші кажуть, що такі програми і раніше функціонували в Україні, проте освітня програма магістерського рівня "Експертиза та технології продуктів із субтропічної сировини" є доволі нетиповою.
Чернівецький національний університет розпочне навчання на цій магістерській програмі з вересня 2025 року. Для зарахування потрібно буде скласти ЄВІ та фаховий вступний іспит.
- Раніше у МОН розповіли важливі деталі вступної кампанії 2025 року.