В Україні для приготування та наливання рідких страв існували великі ложки. Які назви для цього кухонного приладдя існують у різних регіонах розповідає 24 Канал.

Дивіться також Вміє готувати кожна галицька господиня: що таке "пляцки" і чи українське це слово

Полоник чи ополоник: що правильно

Кухонне приладдя для наливання рідких страв, компотів, пуншу чи глінтвейну називають літературно – ополоник. Але не "полоник" – бо це русизм.

А ще у різних регіонах він має свої назви:

  • черпак,
  • вареха,
  • варишка,
  • кохля,
  • кохелька,
  • поварка.

А велику ложку з дрібними отворами, призначену для зняття піни або витягування з відвару зварених продуктів, наприклад вареників, називають – шумівка.

Як у вас називають ополоник: дивіться відео

Великі ополоники ложкарі видовбували для пастухів на полонинах. Полонинський ополоник, місткістю близько 1 літра, – це велика довбана ложка з довгою вертикальною ручкою, що використовувалась під час виготовлення овечого сиру – бринзи.

Раніше цей девайс виготовляли з дерева, а тепер різноманіття форм, дизайнів, матеріалів виготовлення задовольнить будь-які примхи кухаря. Навіть скляні! Обирайте на свій смак та готуйте з радістю!