Щоб у передсвяткові дні не довелося активовувати режим "встигнути все", варто вже розпочати готуватися до Різдва та Нового року. Зокрема, зберегти оригінальні рецепти для святкового столу, які підготував 24 Канал.

Читайте також Від крем-супу до десерту: 5 смачних та незвичних страв з гарбуза

Українські святкові традиції – "щоб стіл ломився від їжі"

Українці віддавна славляться своїми щедрими святковими гастрономічними традиціями. Цікаво, що навіть в одному з найпопулярніших віншувань бажали: "щоб від їжі стіл ломився".

Епохи змінюються, а культура посиденьок за святковим столом – залишається й донині. Воно й не дивно, адже це – чудовий привід зустрітися з рідними, поділитися новинами, згадати улюблені історії з дитинства, обмінятися теплими побажаннями на майбутнє, розділити радість від зимових свят та, звичайно, нормально поїсти.

Щоб максимально розкрити смак улюблених страв, потрібно додати нормальний соус.

Які оригінальні страви варто приготувати до святкового столу

Вишукані канапки з креветками

Канапки з креветками чудово засмакують шанувальникам морепродуктів / Фото ТМ Руна

Інгредієнти на 6 порцій:
– 100 грамів слабосолоного лосося;
– 100 грамів відварених креветок;
– 30 грамів консервованої кукурудзи;
– 6 скибок пшеничного багета;
– 2 столові ложки соусу Тартар ТМ Руна;
– пів огірка;
– пластівці паприки (до смаку).

Як приготувати:

  1. Скибочки багета підсмажити до хрумкої скоринки та змастити соусом Тартар ТМ Руна.

  2. Викласти на багет слабосолений лосось, відварені креветки та слайси свіжого огірка.

  3. Прикрасити канапки консервованою кукурудзою та пластівцями паприки.

Чудова закуска, яку гості розберуть першою та захочуть ще, – готова. Ідеально засмакує не лише шанувальникам морепродуктів, але й усім, хто любить нормально поїсти.

Канапки з оселедцем

Ідеальний варіант, коли хочеться оселедця, але без вічного салату "Шуба" / ТМ Руна

Інгредієнти на 6 порцій:
– 100 грамів маринованого оселедця;
– 50 грамів крем-сиру;
– 50 грамів солоних огірків;
– 6 скибок житнього хліба;
– 1 столова ложка Французької гірчиці ТМ Руна;
– кільця синьої цибулі (до смаку).

Як приготувати:

  1. Хліб обсмажити до хрумкої скоринки. Намастити його крем-сиром.

  2. Викласти на канапку слайси маринованого оселедця, солоного огірка та кільця цибулі.

  3. Додати гірчицю Французьку ТМ Руна.

Смакуватиме людям, які не уявляють святкового столу без страв з оселедцем, однак салат "Шуба" набрид ще десять років тому. Дуже смачно та ситно – саме те, щоб зміцнити організм у холодну пору.

Кальмари в паніруванні

Кальмари у паніруванні стануть родзинкою святкового столу / ТМ Руна

Інгредієнти:
– 300 грамів кальмарів розморожених або свіжих;
– 80 мілілітрів молока;
– 8 столових ложок панірувальних сухарів;
– 4 столові ложки борошна;
– 3 столові ложки соусу Солодкий чилі ТМ Руна;
– 1 яйце;
– сіль, перець до смаку.

Як приготувати:

  1. Розморожені або свіжі кальмари очистити від шкірки та нарізати кільцями.

  2. У глибокій мисці з'єднати яйце, молоко, борошно та спеції. Перемішати до однорідності.

  3. Кільця кальмара вмочити в яєчну суміш та по черзі рівномірно обваляти в панірувальних сухарях.

  4. Розігріти олію та викласти кальмари так, щоб вони не торкались один одного. Смажити до золотистої скоринки по 2 – 3 хвилини з кожного боку.

  5. Готові кільця викласти на паперові рушники. При подачі додати соус Солодкий чилі ТМ Руна.

  6. Вмочувати хрусткі кільця кальмара в соус і насолоджуватися.

На тарілці – ідеальна закуска, яка чудово підійде до святкового столу або й просто для затишного вечора з улюбленими зимовими фільмами.

Салат з тунцем

Салат з тунцем буде окрасою святкового столу / ТМ Руна

Інгредієнти:
– 200 грамів слабосолоного тунця;
– 100 грамів асорті салатів;
– 50 грамів фісташки;
– 1 апельсин;
– кунжут до смаку.

Для заправки:
– 30 мілілітрів Соєвого соусу (менше солі) ТМ Руна;
– 1 чайна ложка Французької гірчиці ТМ Руна;
– 1 чайна ложка оливкової олії;
– сік з половини апельсина.

Як приготувати:

  1. Апельсин очистити від шкірки та нарізати на невеликі шматочки.

  2. Фісташки підсмажити на сухій сковорідці, подрібнити ножем.

  3. У глибокій мисці з’єднати асорті салатів, слабосолений тунець, подрібнені фісташки, скибки апельсина та кунжут. Все перемішати.

  4. Для заправки варто взяти окрему миску. З’єднати там Соєвий соус ТМ Руна, оливкову олію, сік половини апельсина та Французьку гірчицю ТМ Руна. Перемішати, і заправка готова.

  5. Полити салат заправкою та можна подавати на стіл.

Тунець із соєвим соусом та французькою гірчицею – це вже перевірене комбо. А додавши до нього свіжого листя салату, фісташки та цитрусові нотки, отримаєте оригінальну страву на свята.

Стейк з лосося

Стейк з лосося – ідеальний вибір для вечері / ТМ Руна

Інгредієнти:
– 3 стейки лосося;
– 3 столові ложки соку лимона;
– 2 столові ложки Кисло-солодкого соусу ТМ Руна;
– 2 столові ложки оливкової олії;
– 1 столова ложка Гірчиці французька ТМ Руна;
– сіль та перець до смаку;
– мікрогрін для подачі.

Як приготувати:

  1. Видалити у стейках кісточки та відділити рибу від шкірки на хвостиках стейків, загорнути у кружечки та зав'язати ниткою.

  2. Натерти стейки лосося оливковою олією та французькою гірчицею. Посипати сіллю з перцем.

  3. Полити соком лимона та соусом Кисло-солодкий ТМ Руна. Залишити маринуватися на 20 хвилин.

  4. Наступний крок – викласти рибу на пергамент. Запекти у духовці 20 хвилин при температурі 200 градусів.

  5. Прикрасити мікрогріном та подати зі скибками лимона.

Смачна та поживна рибна страва – готова. Чудовий варіант, коли хочеться спробувати щось особливе і водночас класичне.

Запечена курка у соусі Манго

Ця страва стане чудовим подарунком всім гурманам / ТМ Руна

Інгредієнти:
– 1 тушка курки;
– 5 картоплин;
– 3 яблука;
– 1 баночка соусу Манго spicy ТМ Руна;
– 1 столова ложка приправи до курки;
– 2 столові ложки олії;
– 1 чайна ложка солі;
– 0,5 чайної ложки чорного перцю;
– фольга.

Як приготувати:

  1. Спершу необхідно підготувати курку: натерти сіллю, улюбленими спеціями для птиці та начинити нарізаними яблуками.

  2. Зверху курку змастити соусом Манго spicy ТМ Руна та залишити у холодильнику на 2 години (саме стільки часу потрібно для маринування).

  3. Нарізати скибками картоплю та яблука, перемішати з олією, сіллю та перцем.

  4. Змастити деко олією. Викласти туди курку (посередині), а навколо розкласти картоплю та яблука. Накрити фольгою.

  5. Запікати у духовці 45 хвилин при 190 градусах.

  6. Обережно зняти фольгу та додатково запікати 30 хвилин до золотистої скоринки.

Ні для кого не секрет, що курка вдало поєднується з різними маринадами. Та завдяки соусу Манго spicy Руна звичне м’ясо птиці смакувати по-особливому. Соус додасть ніжній курятині екзотичності, пряності та легкої гостринки, що неодмінно сподобається гостям за столом.

Зберігайте рецепти, готуйте особливі страви для себе та рідних та поїжте нормально за святковим столом.