Цьогоріч українці відзначають Великдень 20 квітня. Саме час налаштуватися на вайб "скоро вже буде Пасха". 24 Канал підготував святковий чек-лист, щоб полегшити підготовку, зробити її приємнішою.

Зверніть увагу Мінімум часу та продуктів і нормальний соус: рецепти ідеального перекусу

Чек-лист до Великодня

  • Вибрати святковий "лук"

Вибрати вбрання на Великдень – одна з найулюбленіших традицій українців. Зазвичай у тренді – автентичність. Тому ідеальним варіантом для всієї сім'ї стануть вишиванки.

  • Прикрасити оселю великоднім декором

Тематичні деталі додадуть святкового настрою. Зокрема, можна вибрати святковий посуд або свічники з етноколекцій українських брендів. Також ідеальним варіантом стануть скатертини з натуральних тканин, декоративні крашанки, дощечки з дерева тощо.

  • Позакривати домашні дедлайни

Ділимося лайфхаками, як впоратися з хатніми справами легко й без стресу:

1) розподілити хатні обов'язки на декілька вечорів;

2) домовитися, щоб кожен із членів сім'ї вибрав ті завдання, які йому найкомфортніші або найлегші;

3) виділити один день на комплексне прибирання або замовити клінінг;

4) відкласти генеральне прибирання на травень, особливо якщо святкуєте не вдома.

  • Сходити на майстер-клас із писанкарства

Майстер-клас із писанкарства – оригінальний подарунок для себе, близької людини, діткам (похресникам) до свята. Можна влаштувати тематичне побачення або сімейний вечір.

Писанкарство – одне з найдавніших українських мистецтв. Однак воно чудово адаптується до сучасних трендів, зберігаючи класичні орнаменти та водночас дозволяючи експериментувати з дизайнами.

Це сприятиме створенню святкового атмосферного вайбу. І тоді Великдень буде асоціюватися не лише з хатніми справами та випіканням паски.

Писанкарство – мистецтво традицій / Фото Freepik

  • Приготувати особливі та смачні м'ясні страви до святкового столу

Українці люблять нормально поїсти, тому великодні столи славляться своїм багатством. Центральне місце займає паска (найчастіше – солодка), крашанки (писанки) та м'ясні страви.

Якщо класичні ковбаска й шинка повторюються з року в рік, саме час спробувати щось нове та оригінальне.

Зберігайте рецепти, щоб було вау як смачно. І пам'ятайте про секретний головний інгредієнт – соуси та приправи від ТМ "Руни".

М'ясні страви до Великоднього столу

Соковита запечена буженина

Буженина з гірчицями і соусами ТМ Руна – справжня насолода / Фото ТМ Руна

Інгредієнти:
– 2 столові ложки гірчиці Діжонська Руна;
– 2 столові ложки гірчиці Французька Руна;
– 100 мілілітрів соусу Сацебелі Руна;
– 1 – 1,5 кілограма свинини (ошийок або биток);
– половина лимона;
– 2 зубчики часнику;
– 1 столова ложка солі;
– 3 столові ложки олії;
– 1 чайна ложка меленого перцю.

Як приготувати:

  1. Спочатку потрібно приготувати маринад: олію, сік лимону, перець, сіль, часник та соус Сацебелі Руна з'єднати в одній мисці та перемішати.
  2. М'ясо очистити та залити маринадом, лишити на 3 години. За допомогою кулінарної нитки перев'язати м'ясо, щоб надати йому форми.
  3. Поверх змастити гірчицею Діжонською Руна та Французькою зернистою, залишити ще на 30 хвилин.
  4. Розігріти духовку до 190 градусів. Обережно викласти м’ясо у форму для запікання та накрити фольгою. Запікати 1 годину, потім зняти фольгу та запікати ще 20 хвилин.
  5. Готове м'ясо при подачі полити соусом Сацебелі Руна.

Приготуйтеся до компліментів – апетитна й дуже соковита буженина до святкового столу готова! А соуси ТМ Руна додають дрібку пікантності та яскравості смаку.

Запечений рулет зі свинини з овочами

Рулет зі свинини з овочами – вишукана страва до святкового столу / Фото ТМ Руна

Інгредієнти:
– 100 грамів соусу Сацебелі Руна;
– 2 столові ложки гірчиці Французька Руна;
– 1 – 1,5 кілограма свинини (ошийок або биток);
– 100 грамів твердого сиру;
– 100 грамів шпинату;
– 50 грамів волоських горіхів;
– 1 морква.

Як приготувати:

  1. М'ясо розрізати вздовж і відбити з усіх сторін. Всередині змастити гірчицею Французькою Руна.
  1. Волоські горіхи обсмажити на сухій сковорідці, подрібнити ножем та посипати зверху на гірчицю. Натерти сир на м'ясо, потім викласти шпинат. Моркву відварити пару хвилин, порізати на кубики та додати до шпинату.
  1. Рулет загорнути та зав'язати кулінарною ниткою. Зверху змастити соусом Сацебелі Руна і залишити на 2 год.
  1. Розігріти духовку до 190 градусів та запікати 1 годину. Дістати з духовки та дати охолонути.

Оригінальний м'ясний рулет у великодній кошик або до святкового столу – готовий. Готувати разом з соусами та приправами ТМ Руна – це легко, зручно та смачно!

Соковитий рулет у беконі

Рулет у беконі стане окрасою святкового столу / Фото ТМ Руна

Інгредієнти:
– 30 мілілітрів соусу Соєвого соусу (менше солі) Руна;
– 30 мілілітрів соусу Журавлинний Руна;
– 3 столові ложки гірчиці Лагідна Руна;
– 700 грамів яловичої вирізки;
– 300 грамів бекону;
– 30 грамів м'якого вершкового масла;
– 3 зубчики часнику;
– сіль, перець до смаку.

Як приготувати:

  1. Яловичу вирізку очистити від зайвих плівок та зробити надрізи поздовж.
  1. В окремій ємності приготувати маринад: додати гірчицю Лагідна Руна, вершкове масло, подрібнений часник, Соєвий соус (менше солі) Руна, перець та сіль. Ретельно перемішати до однорідної текстури та змастити цим маринадом яловичу вирізку з усіх сторін та між розрізами (використовуйте кулінарний пензлик для зручності). М'ясо лишити у прохолодному місці маринуватися 1 годину.
  1. На деко викласти фольгу, пергамент, потім бекон – так, щоб слайси "заходили" один на одного. Саме такий прийом надасть страві апетитного вигляду при запіканні.
  1. На бекон посередині викласти замариновані яловичі вирізки та загорнути краями бекону до середини, потім пергаментом і фольгою. Швом донизу перевернути запакований рулет на деко та поставити у розігріту духовку при 180 градусів на 30 хвилин.
  1. Після запікання обережно дістати рулет, ножицями зробити уздовж надріз, розгорнути краї пергаменту і фольги, полити зверху рулет соусом Журавлинний Руна та поставити назад у духовку. Випікати рулет до золотистої скоринки ще 20 хвилин при 170 градусів.

Вуаля! Рулет смакує неперевершено як охолодженим, так і теплим. Рекомендуємо подавати разом зі свіжими овочами або картопляним пюре.

Вишуканий Біф Веллінгтон

Приготуйте на Великдень Біф Веллінгтон / Фото ТМ Руна

Інгредієнти:
– 50 грамів гірчиці Лагідна Руна;
– 240 грамів соусу Журавлинний Руна;
– 600 грамів яловичої вирізки;
– 500 грамів листкового тіста (прісного);
– 300 грамів свіжих печериць;
– 200 грамів хамону;
– 150 грамів білого сухого вина;
– 30 грамів вершкового масла;
– 2 цибулі шалот;
– 2 столові ложк олії;
– 1 яєчний жовток;
– сіль, перець до смаку.

Як приготувати:

  1. Яловичу вирізку очистити від зайвих плівок, посолити і поперчити з усіх сторін. На добре розігрітій сковорідці з олією обсмажити до золотистої скоринки з усіх боків. Викласти м'ясо на тарілку та дати злегка охолонути, потім змастити його гірчицею Лагідна Руна, загорнути в харчову плівку та покласти в морозилку до 15 хвилин.
  1. Дрібно нарізати цибулю, печериці та обсмажити їх на сковорідці на вершковому маслі. Додати біле сухе вино та смажити додатково ще 10 хвилин, поки рідина не випарується. Додати сіль та перець до смаку.
  1. На окремій харчовій плівці викласти хамон так, щоб слайси «заходили» один на одного. Викласти та рівномірно розподілити грибну засмажку. Дістати яловичину з морозилки, зняти харчову плівку та покласти м'ясо на край хамону. Щільно загорнути у рулет, обгорнути харчовою плівкою та покласти у морозилку ще на 20 хвилин.
  1. Листкове тісто поділити на 2 частини та одну з них розкачати. З морозилки дістати м'ясо, зняти харчову плівку та покласти на розкатане тісто. Обгорнути тістом та покласти швом донизу. За необхідності відрізати зайві частинки тіста.
  1. Другу частину тіста порізати фігурним ножем та покласти поверх рулету, лишнє – відрізати. Якщо такого ножа у вашому арсеналі немає, то зробити легкі надрізи зверху тіста (друга частина тіста вам тоді не знадобиться).
  1. Рулет обережно викласти на пергамент, змастити яєчним жовтком та відкласти до 15 хвилин. Випікати в розігрітій духовці при 180 градусів 50 хвилин. По завершенню приготування страви, дістати з духовки та дати охолонути до 30 хвилин.

Вишуканий Біф Веллінгтон не залишить нікого байдужим. Рекомендуємо подавати разом із картопляним пюре та соусом Журавлинний Руна.

Пишіть у робочі чати "давайте вже після свят", готуйте смачні страви за нашими рецептами й поїжте нормально!