Для когось домашня консервація – це просто баночка огірочків до картопляного пюре на вечерю. Для іншого – пікантний помідор до соковитої буженини на святковий сімейний обід. А для когось – ще один спосіб сказати "я про тебе подбав", зауважує 24 Канал.
Зверніть увагу "І справжнім друзям не забудь, подзвони": рецепти для барбекю з найріднішими
Це – кулінарія з відтінком спогадів. З ароматом зелені, стиглих томатів і свіжого часнику. Це – запас на зиму, який гріє не лише шлунок, а й душу.
Поки одні влітку бігають між справами, інші знаходять час, щоб поставити каструлю на плиту, простерилізувати банки й зробити кілька домашніх закруток. Бо потім, узимку, відкрив – і ніби знову в серпні, на городі чи на кухні в мами.
Завжди актуальними залишаються прості закрутки, смак яких знайомий нам ще з дитинства: хрумкі огірочки, кисло-солодкі помідори, апетитні кабачки та баклажани, пікантна аджика. Однак саме час розширити асортимент смаків й приготувати щось нове та оригінальне. Наприклад, салат з баклажанів та печериць або ніжну цвітну капусту.
Головним секретом смачних та безпечних закруток є якісний 9% Столовий оцет. А також вдало підібрані спеції та прянощі. А щоб не мудрувати з вибором та пропорціями, найкраще вибрати томатні соуси від ТМ Руна.
Які закрутки приготувати для смачної зими
Огірки з гостринкою
Мариновані огірочки – must have на зиму. Чудово поєднуються з м'ясними стравами та традиційними гарнірами, як-от пюре або запечена картопля. Класно доповнюють різноманітні салати та закуски. Або можна їсти й прямісінько з банки самі, бо так смачно, що не втриматися. А як хрумтять.
Огірочки – одна з найулюбленіших консервацій на зиму / Фото ТМ Руна
Інгредієнти для маринаду (на 5 – 6 літрових банок)
– 7 склянок води (по 200 мілілітрів);
– 2 столові ложки солі;
– 1 склянка цукру;
– 1 склянка розчину Столовий 9% ТМ Руна;
– 485 грамів соуса Томатний чилі ТМ Руна (щоб огірочки були з гостринкою) або 485 грамів соусу Кетча ТМ Руна (щоб огірочки смакували ніжно).
Як приготувати:
1. Додати всі інгредієнти для маринаду у велику каструлю. Отриману суміш довести до кипіння та тримати на вогні ще до 10 хвилин.
2. Підготувати банки: покласти на дно спеції до смаку.
3. Викласти у банки промиті огірки та залити їх гарячим маринадом.
4. Стерилізувати банки впродовж 15 хвилин.
Як замаринувати огірочки на зиму: дивіться відео
Томати з гостринкою
Завдяки своєму кисло-солодкому приємному смаку чудово поєднуються з м'ясними стравами та гарнірами, як-от макарони й гречка. Крім того, мариновані помідори часто використовують для приготування рагу або соусів.
Мариновані помідори ідеально доповнять м’ясні страви святкового столу / Фото ТМ Руна
Інгредієнти для маринаду (на 5 – 6 літрових банок)
– 7 склянок води (по 200 мілілітрів);
– 2 столові ложки солі;
– 180 грамів цукру;
– 200 мілілітрів розчину Столовий 9% ТМ Руна;
– 485 грамів соусу Томатний чилі ТМ Руна.
Як приготувати:
1. Підготувати всі інгредієнти, необхідні для маринаду, та додати їх у велику каструлю. Далі – поставити її на плиту, довести суміш до кипіння та тримати на вогні впродовж 10 хвилин.
2. Покласти на дно банок прянощі до смаку. Викласти наверх промиті помідори.
3. Залити у банки гарячий маринад.
4. Стерилізувати банки впродовж 15 хвилин.
Рецепт маринованих помідорів на зиму: дивіться відео
Пікантні баклажани від зіркової майстрині Тетяни Літвінової
Оригінальний салат для зимового столу з дуже літнім смаком. Рецепт перевірений, оригінальний – зберігайте та консервуйте нормально!
Соуси – must have для улюблених зимових салатів / Фото ТМ Руна
Інгредієнти:
– 2,5 кілограма баклажанів;
– 2,5 кілограма солодкого перцю;
– 970 грамів соусу Томатний чилі від ТМ Руна;
– 250 грамів моркви;
– 50 грамів часнику;
– 50 мілілітрів розчину Столовий 9% ТМ Руна;
– 75 грамів соняшникової олії;
– 50 грамів солі;
– 50 грамів цукру.
Як приготувати
1. Промити моркву та натерти її на середню терку.
2. Нарізати баклажани кільцями та засипати сіллю. Дати постояти 10 хвилин, змити чистою водою й відтиснути.
3. Нарізати перець трикутничками, бланшувати (ошпарювати) його впродовж хвилини в окропі.
4. Поєднати соус Томатний чилі та розчин Столовий ТМ Руна, а також олію, часник, сіль та цукор. Отриману масу кип'ятити 5 хвилин.
5. Залити соусом перець та баклажани й варити до повної готовності овочів (близько 25 – 30 хв).
6. Наповнити салатом стерилізовані банки. Перевернути їх та протримати у такому положенні до повного охолодження.
Рецепт баклажанів від Тетяни Літвінової: дивіться відео
Салат з баклажанів та печериць
Оригінальна закуска, яка приємно здивує рідних та гостей. Баклажани та печериці – одне з найсмачніших поєднань у кулінарії, а соус Сацебелі додасть салату приємної пікантності.
Інгредієнти
– 1 кілограм баклажанів;
– 1 кілограм печериць;
– 1 кілограм ріпчастої цибулі;
– 5 штук солодких перців;
– 0,5 кілограма моркви;
– 485 грамів соусу Сацебелі ТМ Руна;
– 1 столова ложка розчину Столовий 9% ТМ Руна;
– 150 грамів цукру;
– 100 мілілітрів соняшникової олії.
Як приготувати:
1. Помити баклажани, нарізати їх у довільній формі та засипати сіллю на 15 хвилин.
2. Нарізати кубиками решту овочів, а також гриби та обсмажити все на олії.
3. Промити баклажани проточною водою, додати до обсмажених овочів та печериць.
4. Залити салат соусом Сацебелі ТМ Руна, додати розчин, сіль та перець. Тушити впродовж 40 хвилин.
5. Гарячий салат розкласти у банки та стерилізувати їх впродовж 10 хвилин.
Ніжна цвітна капуста
Тривалий час цвітну капусту недооцінювали для закруток. А тоді спробували – і вона стала улюбленою консервацією. Смакує дуже ніжно та ситно. Крім того, цвітна капуста – справжня скарбниця вітамінів, необхідних взимку.
Інгредієнти:
– 2 качани цвітної капусти;
– 3 морквини;
– 485 грамів соусу Кетча ТМ Руна (банка);
– 5 штук солодкого перцю;
– сіль та перець до смаку;
– 150 мілілітрів розчину Столовий 9% ТМ Руна.
Як приготувати:
1. Качани цвітної капусти розібрати на невеликі суцвіття.
2. Моркву й перець нарізати смужками та злегка обсмажити на олії.
3. У великій каструлі з'єднати капусту, засмажку, соус та тушкувати все разом на невеликому вогні впродовж 20 – 30 хв.
4. Додати розчин, сіль та перець до смаку. Перекласти у банки об'ємом 0,5 літра та стерилізувати 10 хвилин.
А як приготувати мариновані овочі – огірки, перець та цвітну капусту – дивіться у відео Тетяни Літвінової
Кожна баночка – це трохи літа, турботи та відчуття дому.
Консервуй влітку, щоб поїсти нормально взимку! Разом з ТМ Руна!