Майстерність виробництва коньяку тут виточена десятиліттями. Адже завод є найстарішим підприємством коньячної галузі України. І до 1956 року він залишався єдиним виробником напою в країні.
Його виноградники розташовані у селищі Велика долина під Одесою. Там на тисячі гектарах землі вирощують елітні сорти винограду, з яких згодом виготовляють фірмові коньяки Шустова.
Одеський завод є підприємством повного циклу виробництва. Тут працюють лише за класичною – шарантською – технологією. Саме у Шаранті – унікальному районі на заході Франції – колись винайшли аламбік – пристрій для дистиляції коньячного спирту. Його конструкція настільки вдала, що от уже кілька століть залишається незмінною. А Шаранта до сьогодні визнана найкращим виробником дистиляційного обладнання у світі.
На одеському заводі є 16 оригінальних шарантських аламбіків. Усі вони справжні витвори технологічного мистецтва. Кожен аламбік тут має власне ім'я – Наталі, Ніколь, Жулі – так їх назвали французи, які привезли обладнання в Україну.
Читайте також: Сучасні традиції М. Л. Шустова
У сезон дистиляції на заводі переганяють до тисячі літрів абсолютного алкоголю на добу. Настоюють спирти традиційно в дубових бочках. Аби коньяк зістарився правильно, йому потрібний контакт з повітрям. Деревина, з якої виготовляють бочки, чудово для цього підходить. Проникаючи в пори дерева, спирт насичується великою кількістю ароматів і смаків.
У парку заводу більше 15 тисяч бочок різного віку. У них зберігається "золотий" запас коньячних спиртів України. Його вважають найбільшим у СНД. А найстаршому спирту скоро виповниться 50 років.
Високу майстерність у виробництві коньяку регулярно відзначають за кордоном. 2012 року Європейська бізнес-асамблея визнала завод найкращим коньячним підприємством Європи.
Одеський завод – це місце, де відчувається нерозривний зв’язок поколінь і цілих династій майстрів, які створюють благородні коньяки Шустова. Адже саме тут – традиції та технології перетворились на справжнє мистецтво.