Дріжджове тісто потребує особливого ставлення – воно чутливе до будь-яких змін у середовищі. Згідно з народними традиціями, під час приготування пасок у хаті має бути спокій: жодних протягів, гучних розмов чи сварок, розповідає 24 Канал.
До теми З нею завжди ідеальний результат: готуємо великодню паску з Лілією Цвіт
Тісто необхідно довго й ретельно вимішувати. У давнину його ставили у тепле місце – наприклад, на подушку – й укривали рушником, щоб краще підходило.
Коли найкраще пекти паски
Згідно з усталеною традицією, паски найчастіше печуть у Чистий четвер – перший день Страсного тридення. Якщо ж у цей день не встигли, випікати можна в суботу. П’ятниця ж вважається абсолютно неприйнятним днем для випікання великодньої здоби.
Тісто вийшло забитим або занадто крихким.
Причина – недостатньо добре замішане або неправильно підібрані інгредієнти. Борошно краще просіяти кілька разів, а тісто місити доти, поки воно не стане еластичним і не перестане липнути до рук. Додати до тіста можна трохи алкоголю, наприклад, коньяку – це покращить текстуру. Не скорочуйте час вимішування, який вказаний в рецепті, інакше потім паска буде кришитися.
Тісто не піднялось або осіло
Всі продукти мають бути кімнатної температури, а саме тісто повинне "відпочивати" в теплому місці, без перепадів температур. Інакше воно може не піднятися або опасти.
Паска підгоріла або лишилася сирою всередині
Важливо завчасно розігріти духовку – паску не можна ставити в холодну піч. При вазі тіста до 1 кілограма випікати потрібно щонайменше 30 хвилин. Якщо маса більша, слід збільшити час випікання. Перевірити готовність можна дерев’яною шпажкою: якщо вона виходить сухою – паска готова.
Її обожнюють усі господині: ідеальна паска на літр молока.


