Дріжджове тісто потребує особливого ставлення – воно чутливе до будь-яких змін у середовищі. Згідно з народними традиціями, під час приготування пасок у хаті має бути спокій: жодних протягів, гучних розмов чи сварок, розповідає 24 Канал.

До теми З нею завжди ідеальний результат: готуємо великодню паску з Лілією Цвіт

Тісто необхідно довго й ретельно вимішувати. У давнину його ставили у тепле місце – наприклад, на подушку – й укривали рушником, щоб краще підходило.

Коли найкраще пекти паски

Згідно з усталеною традицією, паски найчастіше печуть у Чистий четвер – перший день Страсного тридення. Якщо ж у цей день не встигли, випікати можна в суботу. П’ятниця ж вважається абсолютно неприйнятним днем для випікання великодньої здоби.

Тісто вийшло забитим або занадто крихким.

Причина – недостатньо добре замішане або неправильно підібрані інгредієнти. Борошно краще просіяти кілька разів, а тісто місити доти, поки воно не стане еластичним і не перестане липнути до рук. Додати до тіста можна трохи алкоголю, наприклад, коньяку – це покращить текстуру. Не скорочуйте час вимішування, який вказаний в рецепті, інакше потім паска буде кришитися.

Тісто не піднялось або осіло

Всі продукти мають бути кімнатної температури, а саме тісто повинне "відпочивати" в теплому місці, без перепадів температур. Інакше воно може не піднятися або опасти.

Паска підгоріла або лишилася сирою всередині

Важливо завчасно розігріти духовку – паску не можна ставити в холодну піч. При вазі тіста до 1 кілограма випікати потрібно щонайменше 30 хвилин. Якщо маса більша, слід збільшити час випікання. Перевірити готовність можна дерев’яною шпажкою: якщо вона виходить сухою – паска готова.

Її обожнюють усі господині: ідеальна паска на літр молока.