Що таке квас з цикорію та чому він корисний
Коли саме кулінари почали варити квас з цикорієм – точно невідомо. Власне квас відомий людству з давніх-давен: напій варили шумери та давні єгиптяни. Також є згадки про квас в історичних документах та повістях, які розповідають про хрещення Русі.
Читайте також Ідеально в таку спеку: готуємо кавунове мохіто, яке освіжить і приємно здивує смаком
Що стосується цикорію, то колись його використовували здебільшого в медичних цілях, адже він відомий своїми корисними властивостями. Згодом люди помітили, що він бадьорить не гірше за каву, і почали робити з нього напій, коли кавові зерна були недоступними. Особливої популярності напій з цикорію набував під час економічних криз.
Кулінари почали експериментувати й винайшли рецепт квасу з цикорію. Смачний освіжаючий напій, який сповнював енергії та володів корисними властивостями, став улюбленцем в багатьох країнах. Варто спробувати його лише раз – і ви неодмінно доєднаєтесь до числа прихильників квасу з цикорієм.
Корисний напій / Фото "Факти"
Існує багато причин, чому кожному варто почати шукати в інтернеті “Як зробити квас з цикорію”. Ось лише короткий перелік його переваг, кожна з яких є вагомим аргументом на користь цього напою.
- Корисний для здоров'я
Цикорій містить дуже багато вітамінів та мінералів. Вітаміни групи А, С, Е, група В, калій, кальцій, магній, залізо – цей список можна продовжувати ще довго. Окрім того, квас з цикорію є багатим на інулін. Це природний пребіотик, який сприяє покращенню роботи травної системи. У спеку саме травлення опиняється під загрозою першим, тож такий партнер вашому організму точно не завадить.
- Зміцнює імунітет
Високий вміст вітамінів та мінералів – це справжнє комбо для вашого імунітету. Та це не єдиний фактор, адже в процесі бродіння в напої утвориться багато корисних бактерій, які додадуть сили вашому організму.
- Виведення токсинів
Одне з головних застосувань цикорію у сиву давнину – детоксикація організму. Так елементарний напій, який втамовує спрагу, перетворюється в чудову підтримку вашого здоровʼя.
Інгредієнти для приготування квасу з цикорію
Одна з ключових переваг квасу з цикорію – він не потребує особливих інгредієнтів, більшість з них вже є на вашій кухні. Для того, щоб зробити корисний та освіжаючий напій, потрібні лише:
- цикорій;
- вода;
- цукор;
- дріжджі;
- лимонна кислота;
- родзинки – за бажанням.
Ось і все, що потрібно для приготування цієї оригінальної літньої насолоди. Повірте – квас з цикорію не просто так зумів підкорити господинь та прийти до нас крізь десятиліття.
Просто і дуже смачно / Фото Pixabay
Досвідчені експерти радять для спокою готувати квас невеликими порціями. Найкраще він смакує свіжим, так буде куди безпечніше для вас та близьких, а рецепт напою від порталу Shuba таких простий, що особливих турбот це вам точно не додасть.
Покроковий рецепт домашнього квасу з цикорію
- Час: 50 хвилин + настоювання
- Порцій: 4
Інгредієнти:
– 3 літри води;
– 200 грамів цукру;
– 1 столова ложка цикорію;
– 1 чайна ложка сухих дріжджів;
– пів чайної ложки лимонної кислоти.
Приготування:
- Беремо велику каструлю. Всипаємо цикорій, цукор та лимонну кислоту. Додаємо у каструлю воду та активно перемішуємо, поки всі інгредієнти не розчиняться.
- Тепер ставимо каструлю на плиту та доводимо суміш до кипіння. Одразу після цього відставляємо каструлю з плити та чекаємо, поки суміш охолоне до кімнатної температури.
- Потім рівномірно посипаємо поверхню сухими дріжджами. Чекаємо, що вони трішки увібрали вологу. Це нюанс, який має важливе значення для результату. Потім ще раз дуже добре все перемішуємо.
- Тепер накриваємо каструлю марлею або кришкою. Ставимо каструлю у тепле місце та чекаємо 6 годин. За цей час дріжджі активізуються та почнеться процес бродіння. Яскравий сигнал — утворення пінки на поверхні.
- Після цього проціджуємо напій через марлю у пляшки чи банки. Потурбуйтеся, щоб посуд був чистим, адже від цього залежить тривалість зберігання напою. Не доливайте напій до самісінького краю, краще залишити трішки місця.
- Щільно закриваємо тару та залишаємо в холодильнику на 1 — 2 дні.
- За бажанням можете приготувати напій з родзинками, для цього додайте їх на етапі закипання напою та трішки проваріть.
До теми В кафе він коштує сотні гривень: як самому зробити хітовий лавандовий лимонад
Які є важливі нюанси приготування квасу з цикорію
Є кілька важливих факторів, які варто врахувати під час приготування квасу з цикорію. Вони можуть здатися несуттєвими, однак мають ключове значення для отримання ідеального результату:
- контрольоване бродіння
Не потрібно "перетримувати" напій довше 6 – 8 годин у теплому місці. Щойно на поверхні зʼявляється біла піна – негайно ставимо квас у холодильник.
- кількість цукру у напої
Цукор пришвидшує бродіння, тому не варто експериментувати – краще чітко дотримуватися рецепту.
- родзинки мити не потрібно
Родзинки, які і інші сухофрукти, мають на своїй поверхні природні дріжджі. Саме тому кулінари радять не мити їх, щоб процес бродіння був якіснішим.
- чистота тари
Будь-яке забруднення посуду під час приготування або зберігання квасу неприпустиме. Попіклуйтеся, щоб тара була стерильною.
- температура води
Дріжджі потрібно додавати лише тоді, коли рідина охолоне до кімнатної температури. В іншому випадку вони просто загинуть, і процес бродіння так і не розпочнеться.
- якісний цикорій
Використовуйте лише натуральний цикорій, не розчинний і без домішок. Ароматизатори та підсолоджувачі зіпсують смак і процес бродіння.
- чиста вода
Квас – це продукт бродіння, а отже, дуже чутливий до мікрофлори. Тому найкраще брати фільтровану чи кип’ячену воду, попередньо охолоджену до кімнатної температури.
Рецепти квасу з цикорієм
Квас з цикорієм та родзинками
- Час: 30 хвилин + бродіння
- Порцій: 5 літрів
Інгредієнти:
– 5 літрів води;
– 200 – 300 грамів цукру;
– 2 столові ложки цикорію;
– 1 чайна ложка лимонної кислоти;
– 1,5 чайної ложки сухих дріжджів;
– жменя родзинок.
Приготування:
- У велику каструлю налийте воду та доведіть її до кипіння. Додайте туди цикорій, цукор і лимонну кислоту. Перемішуйте до повного розчинення інгредієнтів.
- Коли напій охолоне до 30 – 35 градусів – підготуйте дріжджі. Розчиніть їх у невеликій кількості теплої води та залиште на кілька хвилин, щоб активувалися.
- Після цього влийте дріжджову суміш до охолодженого настою, всипте родзинки й гарно все перемішайте.
- Накрийте посуд марлею або кришкою й залиште в теплому місці на 4 – 6 годин.
- Коли процес бродіння завершиться, процідіть квас через сито або марлю, щоб прибрати осад.
- Перелийте напій у пляшки, залишаючи трохи простору зверху, щоб уникнути надлишкового тиску при газоутворенні. Закоркуйте й охолодіть у холодильнику.
Квас з цикорію з яскравими нотками лимона
- Час: 25 хвилин + бродіння
- Порцій: 5 літрів
Інгредієнти:
– 5 літрів води;
– 1,5 столової ложки цикорію;
– 50 грамів пресованих дріжджів;
– половинка лимона;
– 300 грамів цукру.
Приготування:
- У чисту каструлю налийте воду кімнатної температури. Додайте цукор і дріжджі.
- Подрібніть лимон до стану пюре разом зі шкіркою.
- Перекладіть лимонну масу в марлю, сформуйте мішечок і добре відтисніть сік у рідину.
- Готову суміш розлийте по заздалегідь вимитих і висушених пляшках або банках.
- Поставте ємності в тепле сухе місце на кілька годин для початку бродіння.
- Охолоджуємо квас у холодильнику. Через кілька годин його вже можна подавати до столу.
Зберігання та вживання квасу з цикорію
Очевидно, що найкраще зберігати свіжий квас у холодильнику, щоб сповна насолодитися ним, коли на вулиці припікає сонце. Якщо тара зі скла або пластику щільно закрита, то цілком можна розраховувати на те, що напій можна вживати 5 – 7 днів. Що стосується довшого терміну, то експерти радять зайвий раз не ризикувати, позаяк головним етапом приготування квасу є бродіння, навіть якщо ви готуєте його за рецептом без дріжджів.
Коли домашній квас з цикорію псується, то одразу зʼявляються візуальні ознаки. Якщо ви помітите одну з них, то в жодному разі не вживайте напій:
- різкий кислий запах;
- помутніння напою, випад осаду або пліснява;
- піна при відкритті може свідчити про те, що квас перебродив.
В таких випадках краще не вживати напій, а зробити нову порцію. Готуйте квас з цикорієм із задоволенням та насолоджуйтеся оригінальним літнім напоєм!