Попри правила, іноді королівські особи порушують їх. Про заборони королівського меню розповів колишній дворецький і експерт з етикету Грант Гарролд.
Дивіться також Як уникнути харчового отруєння: поради для безпечного відпочинку на природі
Що не їсть королівська родина
Одним із продуктів, які члени королівської сім'ї зазвичай уникають, є молюски. Це пов'язано з ризиком харчового отруєння.
Під час обіду члени королівської сім'ї мають бути обережними з молюсками через можливе отруєння. Це дуже розумний крок – відмовитися від вживання морепродуктів. Ми не хочемо, щоб у членів королівської родини була серйозна реакція на харчове отруєння. Особливо, якщо вони перебувають у закордонному турне. Тому зазвичай ви не знайдете цього в королівському меню,
– зазначив Гарролд.
Однак, як виявилося, правила не завжди дотримуються. Чарльз і Кейт час від часу нехтують ними. Наприклад, у 2013 році Чарльз не втримався і скуштував пару устриць під час фестивалю устриць у Вітстаблі.
А Кейт під час відвідин Багамських островів у 2022 році спробувала місцевий делікатес, який журналісти описали як "зазвичай вважається геніталіями самця морського равлика". Проте в цілому члени королівської сім'ї схильні уникати молюсків.
Ще два продукти, які королівська сім'я уникає, це цибуля та часник.
"У Букінгемському палаці не готують із часником. Вважаю, на випадок виникнення відрижки. Часнику в меню взагалі немає, а цибулі – в невеликих кількостях, імовірно, з тих самих причин", – пояснив колишній королівський шеф-кухар Джон Хіггінс.
Останнім продуктом, який ніколи не подадуть у палаці, є фуа-гра. Це рішення було прийняте Чарльзом багато років тому через "неетичний спосіб приготування".
Щоб приготувати фуа-гру, жорстоко годують качок і гусей до збільшення їхньої печінки, що засуджується багатьма групами захисту прав тварин. Як прихильник органічного землеробства і здорового способу життя, монарх також проти цього методу приготування.