Джерело: 24 канал

Кафе та ресторани знову можуть приймати відвідувачів. Але чи був ефективним 17-денний карантин – дізнайтесь у матеріалі журналістів.

Актуально Зеленський звернувся до українців: підбив підсумки локдауну та анонсував вакцинацію

Кому було найважче

Закладам громадського харчування на карантині точно було непереливки. Столичний ресторатор Дмитро Борисов розповів, що, аби не збанкрутіти, був вимушений звільнити більшість працівників. Водночас прибутки в період жорстких обмежень були мізерними.

Звичайно, важко, бо ми були фактично закриті. Те, що нам дозволили працювати на виніс – це в кращому випадку 5% від того об'єму продажів, які ми отримували у звичайному режимі. Тому цей карантин був виживанням,
– зазначив Борисов.

В МОЗ задоволені результатами

Водночас в Буковелі під час локдауну спостерігали багатокілометрові черги. Адже уряд дозволив працювати курортам та ресторанам у готелях. Ба більше під час новорічних свят серед натовпу у Буковелі помітили і президента Володимира Зеленського. Він охоче фотографувався з людьми – без дотримання соціальної дистанції.

Не менше українців обурили закриті полиці супермаркетів. Бо під час локдауну заборонили продавати товари, які не є предметами першої необхідності.


Максим Степанов / Фото пресслужби МОЗ

Утім міністр охорони здоров'я Максим Степанов запевнив, жорсткий карантин виправдав себе. Він зазначив, що завдяки обмеженням:

  • вдалось уникнути спалаху коронавірусу після свят;
  • збити хвилю інфікування.

Зросла й кількість вільних ліжок в лікарнях по всій країні. Урядовці пояснили, що такі жорсткі обмеження можуть скасувати впровадження ще одного ймовірного локдауну навесні.

Спільно нам вдалося стабілізувати ситуацію і розвантажити нашу медичну систему та медпрацівників. Якщо на початок грудня показник пацієнтів з підтвердженим COVID-19 або підозрою становив приблизно 29 тисяч, то сьогодні цифра становить 18 651 особа,
– відзначив очільник МОЗ Максим Степанов.

Розслаблятися зарано

Водночас завдяки локдауну вдалося не допустити розповсюдження вірусу в регіонах, де інфікованих менше. Але, на думку лікарів, розслаблятися ще зарано. Адже лютий – пік сезонних інфекцій. На додачу з'явився британський штам коронавірусу, який значно небезпечніший.


Чи був дієвим карантин в Україні / Фото Getty Images

"Ми маємо розуміти, що зараз – період сезонних інфекцій. Також розповсюджуються нові варіанти вірусів", – розповіла епідеміологиня Наталія Виноград.

Вдарив по економіці

Та водночас 3-тижневий локдаун вдарив по економіці України. За даними опитування Європейської бізнес-асоціації, кожен п'ятий представник малого бізнесу в Україні був змушений відправити своїх працівників у неоплачувану відпустку.

Варто прочитати Карантин в Україні: що зміниться у 2021 році і коли чекати на зняття всіх обмежень

Приблизно десята частина підприємців скоротила зарплату своїх працівників і стільки ж вдалися до скорочення. А 9% підприємців сказали, що взагалі закриють бізнес.