А веселий бог Бахус перетворив сік із його плодів у вино. З того часу люди насолоджуються напоєм богів. Легенда, звісно, правди не розповість. Але навряд чи людство дізнається, як пращури вперше засмакували вино. Дослідження свідчать, що це сталося шість тисяч років тому.

Правда, енологи кажуть, що, як на сучасний смак, древній напій був справжньою гидотою. Він швидко окислювався, а перевозити його треба було далеченько.

Тож в амфори з вином додавали: сіль, перець, суміші трав і навіть свинець — усе, що могло допомогти вину зберегти смак. Зверху амфори ще й покривали смолою, що робило вино тягучим і липким.

Читайте також: Як чилійські вина завоювали світ

У сучасників викликає питання: чому ж його пили? Справа в тому, що пити воду було небезпечніше, бо її набирали з неочищених водойм.

У вині небезпечні бактерії не виживали. Крім того, древні римляни пили вино з фруктами, медом і навіть морською водою. Таким чином смак напою ставав стерпним.

Спасіння прийшло в часи Середньовіччя. Монаші ордени взяли виноробство під свій контроль і вже незабаром майже біля кожного монастиря росли виноградники.

Ченці та черниці поширювали вино там, де раніше його не було. Все більше людей куштувало напій, тому зростала кількість тих, хто досліджував та експериментував з вином.

Згодом у напій перестали додавати трави, його смак ставав чистішим. Для перевезення вперше масово використали дубові бочки, в них вино зберігалось довше і покращувало смак.

А в 17-му столітті з'явилися міцні скляні пляшки, які використали для вина. З того часу смак благородного напою став все більше схожий на теперішній.

Сьогодні вино доступне всім. Його п'ють і студенти, і монархи. Люди визначилися з тим, хто виготовляє найкращий напій.

Уже десятки років топ-5 виробників незмінна — це Італія, Франція, Іспанія, США та Чилі. Про вино пишуть книги, і його п'ють герої кінофільмів.