На українських широтах, у звичному для нас розумінні, цей м'ясний продукт з'явився в XVII столітті, розповідає на своїй сторінці у фейсбуці "Історичний Київ".

Цікаво Хто такі масони та чому їхня діяльність жорстоко переслідувалась: цікаві факти

Історія появи ковбаси

Учені-лінгвісти досі сперечаються щодо походження слова "ковбаса". Існують 3 версії:

  • Дехто вважає, що слово походить від "к'олбаса" (балкарське) – тиснути рукою.
  • Інші вчені ж переконують, що воно турецьке külbastı – підсмажене на сковороді м'ясо.
  • Їм протистоять лінгвісти, які вказують на спорідненість "ковбаси" з єврейським словосполученням כל בשר ("коль басар").

Ковбасний завод у Києві

Понад 100 років ковбаси виробляли в домашніх умовах або в невеликих майстернях при м'ясних крамницях. У Києві перші фабрики з масштабного виготовлення цього продукту з'явилися тільки в другій половині XIX століття. Але їх було зовсім небагато.

Одну з перших фірм, яка випускала ковбасу промисловим способом, стала у 1872 році компанія Карла Бульйона.

Ковбасне підприємство було розташоване на розі Дмитрівської та Павлівської вулиць на ділянці. Спочатку це було невелике скромне приміщення, але в 1896 році спорудили цегляний комплекс фабрики за проєктом архітектора Олександра Кривошеєва.


Будівля першого заводу / Фото з фейсбука "Історичний Київ"

Згодом Карл Бульйон придбав ще один бізнес за адресою Бульварно-Кудрявська, 51, на фасаді якого досі видно монограму "КБ".


Будинок Карла Бульйона / Фото з фейсбука "Історичний Київ"