У середині червня вартість становила 44-46 гривень за кілограм, а напівтуша обрізна – 79-80 гривень за кілограм. Це на 10% більше, ніж було наприкінці травня, повідомляє "Український клуб аграрного бізнесу".

Вартість свинини традиційно зросла наприкінці лютого, однак ціни не припинило росту у квітні-червні. Основна причина підвищення цін – скорочення поголів'я свиней, невисока рентабельність цього бізнесу та спалахи африканської чуми.

Читайте також: Ціни на продукти в Україні: наскільки подорожчала їжа за півроку

"Виробники намагаються компенсувати недоотримання прибутків протягом 2016 року та початку 2017 року, коли ціни були невисокі. Крім обмеженої пропозиції, наразі ціни підтримує і сезонний фактор: через спеку денні прирости свиней менші, що збільшує час на відгодівлю та витрати виробників", – пояснюють експерти.

Окрім того, на вартість свиниеи вплинуло і скасування спецрежиму ПДВ та підвищення вдвічі мінімальної заробітної плати.

Читайте також: В Україні суттєво подорожчали м'ясо та яйця

Ріст цін за останні півроку на м’ясо