Про це 24 Каналу розповів політолог Олег Саакян. Він припустив, що протягом 2024 року принаймні два нові військові конфлікти спалахнуть із новою силою.

Дивіться також Кім Чен Ин чудово усвідомлює всі наслідки: про що свідчать останні дії Північної Кореї

Чому деякі гравці зацікавлені у нових війнах

Не лише Росія, але і її партнери за "віссю зла" дуже зацікавленні в розпалюванні нових війн. Адже в такому разі можна додатково теперішній світовий порядок, який і без того є напівдієздатним.

"Такі держави, як Росія, Іран, а також квазідержавних утворень на зразок Талібану чи ХАМАС зацікавлені в тому, щоб вирішувати питання силою. Бо інші культурні механізми в них не спрацьовують", – зазначив політолог.

Такі режими не можуть похвалитися економічними або технологічними успіхами, тому що вони є неконкурентними відносно передових країн 21-го століття. Відповідно, їхній єдиний шанс на покращення своїх позицій полягає в застосуванні грубої сили.

Чи можливе поновлення бойових дій в Кореї

Поки що КНДР лише стріляла в напрямку Південної Кореї, але прямої атаки на її об'єкти не було здійснено. Це вкрай промовисто: Пхеньян провокує, але не наважується на дії, які можна було б назвати агресією.

Втім, цього виявилось цілком достатньо для того, щоб Південна Корея почала активно готуватися до можливої ескалації, перекидаючи свої підрозділи поближче до кордону. Такі дії є практично безпрецедентними в контексті останніх років співіснування двох держав.

"КНДР почала (цю ескалацію – 24 Канал) саме зараз, тому що (останнім часом зафіксовано – 24 Канал) серйозну економічну співпрацю між Північною Кореєю та Росією. Росія отримує снаряди і навіть балістичні ракети. Натомість КНДР отримує космічні та ядерні технології", – зауважив Саакян.

Аналітики, що вивчають Північну Корею, стверджують, що в певних програмах виробництва зброї Пхеньян просунувся семимильними кроками, випереджаючи запланований і прогнозований розвиток. А це найімовірніше означає, що в цьому прогресі взяла участь Росія.

Навіщо Росії напруга на Корейському півострові

Тепер КНДР має заплатити за цей технологічний прогрес чимось більшим, аніж снаряди та балістичні ракети. Такою платою і може бути Кім Чен Инова ескалація останніх тижнів.

"Не факт, що Північна Корея зараз готова до війни й що ця війна їй дійсно необхідна. Але попровокувати і відвернути на себе увагу Південної Кореї та Японії (Пхеньян цілком здатен – 24 Канал)", – переконаний політолог.

Протягом 2023 року Південна Корея передала Україні співставну з усім Євросоюзом кількість артилерійських снарядів (330 тисяч), а Японія нещодавно публічно оголосила про те, що дозволить реекспорт ракет до систем Patriot.

Очевидно, що і Росія, і Північна Корея знали про такі плани демократичних урядів. І теперішня ескалація може підважити настрої всередині Південної Кореї та Японії щодо допомоги України. Мовляв, військова допомога Києву зараз не на часі, тому що вірогідність нової Корейської війни є високою. Сумнівно, що ці російсько-корейські провокації матимуть суттєвий успіх, однак певне негативне тло для українсько-південнокорейської співпраці вони все ж можуть створити.

Які ще конфлікти можуть спалахнути у світі

  • Навіть у Південній Америці, де дуже тривалий час не було воєн, існують юридичні причини для їхнього початку. А все тому, що Венесуела проголосила значну частину території Гаяна "своєю", записавши це у законодавстві. Не так давно саме на цих теренах відкрили багатющі родовища нафти.
  • Війна між Ізраїлем та ХАМАС триває вже майже 3 місяці, однак поки що Тель-Авів заледве перейшов екватор своїх планів, практично зачистивши північ Сектору Гази. Втім, нова війна може прийти в цю країну з інших місць, зокрема з Лівії. А демонстративні дії єменських хуситів проти Тель-Авіва вже коштували світовій економіці та судноплавству в Червоному морі чималих грошей.
  • Також побоювання оглядачів викликає все помітніша мілітаризація Китаю. У 2023 році Сі Цзіньпін провів чистки у командуванні, загрузлому в корупції, а також побудував у пустелі макет-копію американського авіаносця. Водночас флот Китаю постійно порушує територіальні води Філіппін, а китайські розвідувальні аеростати пролітають не лише над Сполученими Штатами, а й над Тайванем.