8 переваг курячих гомілок, про які ви могли не знати

9 листопада 2022, 10:00
Читать новость на русском
СПЕЦПРОЄКТ

Коли потрібно швидко приготувати поживну їжу, яка сподобається дорослим і дітям, перше, що спадає на думку, – курячі гомілки. І це не дивно. Адже вони не тільки смачні, але й дуже корисні.

Мабуть, усі знають, що курятина – дуже цінний продукт для людини. Так, додаючи у свій раціон гомілки, можна наповнити організм необхідними вітамінами та нутрієнтами. Та мало хто знає, що це м’ясо допомагає зберегти молодість.

Читайте також Гомілка гривню береже: чому цю частину курки вигідніше купувати

Які ще цікаві факти приховує такий звичний для українців продукт, як курячі гомілки – 24 канал розповідає у матеріалі.

Забезпечують ідеальний баланс калорій і поживних речовин

Попри поширену думку, що "дієтичним" є виключно філе, сьогодні все частіше зустрічаються варіанти здорового приготування інших частин курятини. Тож якщо ви у пошуках ідеального продукту, що допоможе підтримувати себе у формі та не впливатиме на гаманець – сміливо вводьте в раціон курячі гомілки.

У 100 грамах цієї частини курятини міститься лише 172 калорії. Оптимальними в гомілці є також вміст білка та жиру – 28,3 та 3,7 грама відповідно.

Крім того, курятина збагачує організм кальцієм, фосфором, вітамінами А, фолієвою кислотою (вітамін B9), а також магнієм, кобальтом, цинком, хромом та селеном. Такий спектр вітамінів є далеко не в кожному продукті.

Курячі гомілки принесуть тільки користь, якщо обирати їх у надійного виробника. Такого як ТМ "Наша Ряба"! Курятина цього бренду не містить антибіотиків та гормонів росту, а також відповідає усім санітарним нормам. Тож гомілки ТМ "Наша Ряба" варто додати у свій раціон, щоб ви були не тільки ситими, але й здоровими.

Покращує стан шкіри

Курячі гомілки багаті на колаген. Впевнені, що цей білок добре відомий усім українцям, навіть тим, які не цікавляться здоровим харчуванням. Адже всі могли чути про нього з реклам кремів чи шампунів. Проте не варто квапитись із косметичними засобами, краще звернути увагу на свій раціон.

Актуальні дослідження свідчать, що регулярне споживання продуктів, які містять колаген, покращує еластичність шкіри, розгладжує та зволожує її. Тому, споживаючи курятину, можна збільшувати кількість колагену у своєму організмі.

Цікаво, що цей білок не тільки покращує стан шкіри, але й пришвидшує загоєння ран та відтерміновує появу зморшок. А це, погодьтесь, чудовий бонус від улюблених страв з курячих гомілок.

Тож спробуйте провести невеличкий експеримент та додати у своє щоденне меню наваристий бульйон із курячих гомілок. Це замінить і популярні колагенові препарати та чимало кремів на ваших поличках.

Курячий бульйон на гомілках / Фото Shutterstock

Знижує ризик захворювань щитовидної залози

Колаген – не єдиний важливий елемент, яким можна поповнити організм, споживаючи курячі гомілки. Мало хто знає, що курятина також багата селеном, що бере активну участь у роботі всіх антиоксидантних систем, а також у процесах гормональних обмінів щитовидної залози.

При серйозному дефіциті селену розвивається кардіоміопатія, аутоімунні захворювання, включаючи хворобу Хашимото та дифузний токсичний зоб.

Більшість людей отримує достатню кількість цього мікроелементу із їжі. Тож хвилюватися за розвиток цих захворювань не варто, якщо ви – любитель курятини. Готуйте це м’ясо хоча б раз чи два рази на тиждень, а для цього пропонуємо рецепт фаршированих або курячих гомілок у беконі.

Спробуйте Рецепт курячих гомілок в беконі, що ідеально підійдуть до застілля з сім'єю чи друзями

Зміцнює пам’ять

Навряд чи курячі гомілки асоціюються у вас із покращенням когнітивних функцій. А дарма. М'ясо курки містить багато корисних елементів, один із них – ніацин (вітамін B3). Вчені вважають, що його вживання захищає клітини мозку від стресу та травм, гарантуючи хорошу пам’ять, особливо у зрілому віці.

Так, у ході дослідження науковці виявили, що у піддослідних із достатнім рівнем ніацину знижувався ризик хвороби Альцгеймера.

Та варто врахувати, що термообробка зменшує кількість ніацину від 5%. Однак, якщо добре замаринувати гомілку та не пересмажувати її на вогні, вона збереже значну частину корисного вітаміну. Така курятина ідеально доповнить класичний салат "Цезар".

Для приготування салату "Цезар" можна використовувати курячі гомілки / Фото Shutterstock

Допомагає контролювати рівень цукру в крові

Дослідження показало, що білки, які містяться в курячих гомілках, здатні нормалізувати рівень цукру в крові. Це відбувається завдяки стимуляції глюкагоноподібного пептиду-1, який своєю чергою активує вироблення інсуліну.

Додаючи в раціон гомілки для контролю рівня цукру в крові, слід потурбуватися і про відповідний гарнір. Для цього зверніть увагу на рецепт курячих гомілок з авокадо та мексиканським соусом гуакамоле або доповніть курятину цільнозерновими крупами.

Для більшої користі поєднуйте гомілки із кашами / Фото Shutterstock

Захищає серце від захворювань

Можливо, ви колись чули, що курятина здатна захистити серце і судини від численних патологій. У випадку гомілок ця властивість зумовлена великою кількістю колагену, який є життєво необхідним компонентом для артерій та вен. Не менш важливу роль відіграють мононенасичені (омега-9) і поліненасичені (омега-3 і омега-6) жири, одна з основних функцій яких – покращувати роботу серцево-судинної системи людини.

Існує незліченна кількість рецептів з курятини, які допоможуть забезпечити денну норму жирів. Приміром, рецепт курячих гомілок в паніровці, який стане швидким порятунком для людей, в яких завжди обмаль часу.

Універсальність приготування

Впевнені, що ця перевага курячих гомілок відома усім. Адже яка б подія на вас не чекала – застілля з друзями, обід з родиною, похід в офіс, кіновечір чи футбольний матч – хрумкі гомілки з різноманітними соусами і спеціями завжди стануть у пригоді.


Аби забрати зайвий жир, використовуйте панірувальні сухарі / Фото Shutterstock

Вибір №1 серед наймолодших гурманів

Крім цього, діти обожнюють курячі гомілки. Це беззаперечний факт та одна з головних переваг цього продукту. Гомілку зручно тримати в руці, вона ситна, соковита та й має хрумку скоринку, від якої складно втриматись. Це і приваблює наймолодших гурманів.

Однак існує інша гіпотеза, чому діти обирають саме гомілки. Ймовірно, на це вплинула попкультура. Герої улюблених фільмів часто з'являються в кадрі із запеченими гомілками у руках.

Різноманітний раціон допоможе розвинути допитливість дитини. Тому не варто зупинятися лише на одній страві з гомілок. Готуйте рагу, тушкуйте їх у кефірі, подавайте з броколі та шпинатом, варіть різноманітні супи – ці страви нічим не поступаються запеченим гомілкам й привчають малюків до збалансованого харчування.

Тож куряча гомілка, без перебільшень, – незамінний продукт: вона підходить як для перших, так і для других страв, щоденних перекусів або пишних застіль. Страви з неї можна знайти, як у програмах здорового харчування, так і фастфудах. І головне – це завжди смачно, доступно та просто. Особливо, якщо обрати якісне м'ясо від перевіреного часом виробника ТМ "Наша Ряба".