Чому подорожчала кава
Ціни на каву арабіка підскочили в Нью-Йорку після заморозків на плантаціях у Бразилії. Вони викликали занепокоєння щодо пропозиції, оскільки виробники готуються до нового похолодання найближчими днями.
Читайте також В Україні неврожай сої: переробники намагаються "вихопити" кожну тонну
За словами виконавчого директора Федерації виробників кави Джуліано Тарабала, фермери повідомили про деякі випадки заморозків на посівах кави на вихідних, але епізоди були поодинокими.
Більш масштабні морози можуть виникнути вже у вівторок, оскільки холодна погода загрожує охопити штати, де виробляють каву, такі як Мінас-Жерайс і Сан-Паулу,
– говорить метеоролог Rural Clima Марко Антоніо душ Сантуш.
Президент Cazarini Trading Co. Тіаго Казаріні говорить, що мінімальних морозів у деяких районах Серрадо/Високої Могіани було достатньо, щоб викликати нові побоювання щодо постачання.
Мороз посилить стрес врожаю, викликаний сухою погодою в Бразилії, яка вже загрожує вплинути на врожай наступного року. Крім того, будь-який дощ напередодні заморозків може спровокувати передчасне цвітіння, яке може не вижити, якщо не буде наступних злив,
– говорить президент нью-йоркської компанії J. Ganes Consulting Джудіт Ґейнс.
Це, на її думку, було б ударом по бразильському потенціалу врожаю сезону 2025/26.