Чиновники: Цукру достатньо, аби втримати його ціну

12 травня 2011, 22:28
Читать новость на русском

Дефіциту цукру в Україні не буде. Історія з гречкою не повториться, - заспокоюють аграрії. Мовляв, солодкий продукт має тенденцію до здешевлення.

“Сьогодні ціна цукру стабільна і сьогодні вона має тенденцію до зниження. Я бачу, що знижується ціна на світовому ринку цукру”, - каже голова Національної асоціації цукровиробників Микола Ярчук.

“Ситуація спокійна, стабільна. На зовнішній ринках ціна знижується і сьогодні 260 тисяч тонн. Міністерство економіки квоту розприділило, які, я думаю, будуть завезені в повному обсязі, якщо в цьому буде необхідність”, - сказав міністр аграрної політики України Микола Присяжнюк.

Однак деякі оператори цукрового ринку іншої думки. Мовляв, цього року в Україні буде дефіцит цукру у розмірі 300 тисяч тонн, і передбачають зростання вартості солодкого продукту вже найближчим часом. Масла у вогонь додає здорожчання нафти, що впливає на собівартість товару.

“Середня ціна, за даними Держкомстату, у квітні цього року склала 9,39 грн. за кіло. Я можу сказати, що оптові ціни на рівні 8,90 і 9 з копійками, і ціни зросли там на 12%, а до того вони зростали на 1,2%. Тобто, чим ближче ми до необхідності ввезення цукру, чим менші запаси цукру у виробників, тим більше почали зростати ціни”, - каже директор компанії-оператора цукру Микола Верницький.

Якщо солодкого продукту власного виробництва не вистачить - завезуть імпортний. Прискорити ввезення в Україну сирцю з тростини очільник уряду уже доручив. Та попередив - Міністерство аграрної політики має бути готовим до збільшеного попиту на цукор у червні-серпні.

“Також треба підготувати реалізацію 80 тисяч тонн цукру Аграрного фонду з Державного інвертизаційного фонду. Беріть мішками, якщо в цьому є потреба. Так, Микола Володимирович? І по два можна”, - каже Прем’єр-міністр України Микола Азаров.

Слід зазначити, що ціна на цукор була стабільна цілий рік - в межах 10 гривень за кілограм. І лише нещодавно зросла на кілька копійок. Аграрії переконують: як з цукром, так і з гречкою, проблем немає. Мовляв, окремі оператори ринку штучно створюють ажіотаж та затримують товар на складах, аби згодом отримати надприбутки.