До Піднебесної хочуть постачати сухе молоко і сири. А от в Європу експортувати молочні товари вже готуються з 10-го січня. Дозвіл від Європейської комісії отримали 10 компаній. За словами представника однієї з них — це гарний знак, адже стимулюватиме виробників покращувати якість продуктів.
Представник молочної компанії Володимир Мартинчук вважає, що чим більше українських підприємств буде виходити на європейський ринок, тим більша буде потреба в закупівлі молока класу екстра у підприємств, що якраз і дасть економічний стимул для розвитку господарств, які будуть виробляти це молоко.
Читайте також: В окупованій Горлівці виробляють кефіри з "бандерівкою"
Це означає поступову відмову від купівлі молока у домогосподарств, яке в ЄС вважається технічним, тобто таким що не придатне для споживання людей. Підвищення якості молочної продукції позначиться і на її вартості.
Конкуренція для українських виробників зросте, хоча зважаючи на девальвацію, цінові параметри для української продукції і європейської продукції суттєво розійшлися. Якщо 2-3 роки тому європейська продукція була не на багато дорожча за українську, то зараз різниця в цінах 40-50%,
— розповів заступник міністра аграрної політики України Володимир Лапа.
Це триватиме до півроку, далі ціни зрівняються з європейськими. А поки рік змін для українських молочників позначився зменшенням рентабельності на понад 5%.