Про це свідчать дані британського медіа The National Provisioner, яке спеціалізується на аграрній тематиці та проаналізувало ціни на м'ясну продукцію в 52 країнах світу. Як зазначає видання, ціни для дослідження були взяті у національних торгівельних мережах у квітні 2018 року без урахування знижок.
Читайте також: Як в Україні за рік зросли ціни на топ-продукти: дані Держстату
Так, вартість одного кілограма курячої грудки в Україні в середньому становить 2,65 долара США, а кілограма курячих ніжок — 1,9 долара. Менше 3 доларів за кілограм грудки платять також жителі Китаю, Таїланду та Малайзії, а от в Норвегії вам доведеться викласти 13,69 долара, у Швеції – 14,28, а в Швейцарії – аж 27,14 долара.
Кілограм ніжок, окрім України, відносно дешевий в Угорщині (2,08 долара), Польщі (2,19) та Єгипті (2,57). Натомість в Норвегії кілограм ніжок коштує 9,53 долара, а в Швейцарії – 11,32 долара.
Читайте також: Ціни на алкоголь в Україні знову можуть зрости: що і на скільки подорожчає
В Україні – найдешевша курятина
Дешева в Україні і телятина – кілограм вирізки в середньому обійдеться в 3,20 долара. Дещо дорожче – в Індії (4,73 долара) та Колумбії (5,28 долара). Натомість у Гонконзі за кілограм телячої вирізки доведеться заплатити 20,83 долара, в Південній Кореї – 21,65 долара, в Норвегії – 28,55 кілограма, а в Швейцарії – аж 49,68 долара за 1 кг.
Читайте також: Недешеве задоволення: скільки українці витрачають на їжу
А от ціна 1 кг фаршу з телятини найнижча в Індії – 2,33 долара. Тут Україна опинилась лише на 9-му місці (3,88 долара). Найдорожчий фарш в Саудівській Аравії – 26,24 долара.
Теляча вирізка найдешевша в Україні, а от фарш – в Індії.
Серед лідерів Україна і в цінах на свинину. Так, кілограм вирізки в Україні на момент дослідження коштував 4,15 долара – дешевше можна придбати лише в Польщі (3,29 долара), Угорщині (3,37 долара) та В'єтнамі (3,90 долара). Кілограм свинячої ноги у нас коштував 8,54 долара – це друге місце, нижча ціна лише в Бразилії (5,03 долара). Найдорожче ж коштує свинина в Швейцарії та Гонконзі. Варто також зазначити, що у 8 країнах у графі "ціна на свинину" стоїть прочерк – в Ізраїлі, Туреччині, ОАЕ, Катарі, Саудівській Аравії, Індонезії, Єгипті та Малайзії – а все через релігійні переконання.
Водночас за кількістю спожитого м'яса за рік на одну особу лідирує Австралія – 111,5 кілограма. В п'ятірці також Нова Зеландія (106,4 кг), Австрія (102 кг), Аргентина (98,3 кг) та Іспанія (97 кг). Швейцарці, які найбільше платять за м'ясо, з'їдають на рік 74,7 кілограма (27-е місце). А от українці, незважаючи на низькі ціни, за рік з'їдають в середньому по 48,5 кілограма м'яса – це 44-е місце з 52 країн – менше лише в Колумбії, Японії, Гонконгу, Таїланду, Єгипту, Туреччини, Індонезії та Індії.